Τομή στην απουσία ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα επιχειρεί να κάνει η πολιτεία καθιστώντας υποχρεωτική ασφάλιση την ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, που έκτοτε δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές.
Το μέτρο αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ασφαλιστικών που περιμένουν έτι περαιτέρω κίνητρα και για την ασφάλιση κατοικίας. Ήδη οι ασφαλιστικές φέρονται να βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων επιταχύνοντας τις διαδικασίες αποζημιώσεων σε όσους είναι ασφαλισμένοι αν και η ασφάλιση δεν είναι ακόμη υποχρεωτική.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά, και θα αφορά στο κτίριο, στα μηχανήματα, στον εξοπλισμό και στα αποθέματα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 16.268 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς, σηματοδοτώντας την επέκταση της ασφάλισης σε ένα σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η απόφαση για την υποχρεωτική ασφάλιση έρχεται ως συνέπεια των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel» στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν ανασφάλιστος, και επιδιώκει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Άνοδος στα συμβόλαια περιουσίας
Οριακή αύξηση 2,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατέγραψαν τα συμβόλαια περιουσίας, φθάνοντας τα 1,2 εκατ. για το 2022, σύμφωνα με έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Για την ίδια περίοδο το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων ενισχύθηκε κατά 2%, σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα τα συμβόλαια για κατοικίες ανέρχονται σε 1 εκατ. αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των συμβολαίων με ποσοστό 83,1% επί του συνόλου.
Η ασφαλισμένη αξία σχετικά με την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών διαμορφώθηκε στα 327,7 δισ,, εκ των οποίων 129,7 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 198 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους.
Αναφορικά με το πλήθος των συμβολαίων λοιπών κινδύνων, πλην δηλαδή των κατοικιών, για ασφαλισμένη αξία έως και 1 εκατ. ευρώ αυτό ανήλθε στις 185 χιλ., για ασφαλισμένη αξία από 1 εκατ. έως 3 εκατ. ευρώ στις 10,570 χιλ., για 3 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ στις 5.313 χιλ. και τέλος για 10 εκατ. ευρώ και πάνω στις 2.458 χιλ.
Οι επιμέρους ασφαλισμένοι κίνδυνοι, ως προς το πλήθος συμβολαίων, διαμορφώνονται ως εξής: οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης με 1.080 χιλ. συμβόλαια, τα ξενοδοχεία με 14.386 χιλ., οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 11.438 χιλ., οι εμπορικές επιχειρήσεις με 67.280 χιλ. και τέλος τα λοιπά ασφαλιστήρια με 88.205 χιλ.
Κανάλια διαμεσολάβησης
Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις περιουσίας ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες με ποσοστό 36,3% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου, ακολουθούμενη από την συνεργασία με τράπεζες με ποσοστό 27,8% αντίστοιχα.
Οι μεσίτες κατέκτησαν μερίδιο 18,8%, οι απευθείας πωλήσεις 9,5% και τα δίκτυα και οι πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας συμμετείχαν με ποσοστό 7,4%.
Ζημιές - αποζημιώσεις
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2022 δηλώθηκαν 13.783 ζημιές εντός του 2022. Από αυτές 7.843 χιλ. αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες 5.940 χιλ. σε λοιπούς κινδύνους.
Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 17,9 εκατ. εντός του 2022, εκ των οποίων 6,9 εκατ. για κατοικίες και 11 εκατ. για λοιπούς κινδύνους, ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 46 εκατ. αναλυόμενο σε 11,5 εκατ. για κατοικίες και 34,5 εκατ. για λοιπούς κινδύνους.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου).
Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει σημαντικά όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους. Τούτο συμβαίνει γιατί η περίοδος ισχύος ενός μεγάλου μέρους των συμβολαίων του έτους 2022, εκτείνεται εντός του 2023.