Φραγμός στον «ενεργειακό τουρισμό» - Έως 20 Οκτωβρίου εισήγηση στο ΥΠΕΝ από τη Ρυθμιστική Αρχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φραγμός στον «ενεργειακό τουρισμό» - Έως 20 Οκτωβρίου εισήγηση στο ΥΠΕΝ από τη Ρυθμιστική Αρχή
Βάση η προηγούμενη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ για το θέμα, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος σήμανσης οφειλετών (debt flagging), αλλά και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε ένας προμηθευτής να μπλοκάρει τη μετακίνηση καταναλωτή με χρέη ή να διακόψει το ρεύμα σε πρώην πελάτη του. Ανοικτή η ακριβής «φόρμουλα», καθώς υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε δημόσια διαβούλευση πριν σταλεί στο υπουργείο.

Πρόταση για τον τρόπο αντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού» θα έχει στα χέρια του το ΥΠΕΝ στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, με τη συγκεκριμένη ημερομηνία να αποτελεί την προθεσμία εντός της οποίας θα λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) γνωμοδότηση για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα διέπει την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με χρέη.

Στη σύσκεψη ΥΠΕΝ-ΡΑΑΕΥ-προμηθευτών, που όπως έγραψε το Insider.gr πραγματοποιήθηκε χθες, τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν ότι νωρίτερα (και πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 9-13 Οκτωβρίου), η γνωμοδότηση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχήμα που παρουσιάστηκε από τη ΡΑΑΕΥ ακολουθεί την «αρχιτεκτονική» της εισήγησης που είχε σταλεί στο ΥΠΕΝ έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί έως την άνοιξη του 2021.

Έτσι, στον «πυρήνα» του βρίσκεται η δημιουργία ενός συστήματος σήμανσης οφειλετών (debt flagging), το οποίο με κατάλληλη χρωματική ένδειξη (μέσω της πλατφόρμας Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ) θα υποδεικνύει αν ένας καταναλωτής δεν έχει χρέη, είναι υπερήμερος οφειλέτης ή αν έχει προβεί σε διακανονισμό οφειλών, τον οποίο τηρεί. Έτσι, οι οφειλέτες θα έχουν κόκκινη ένδειξη, ενώ πράσινη όσοι είναι ταμειακώς εντάξει ή τηρούν τον διακανονισμό. Επίσης, ορίζει υπό ποιους όρους μπορεί να αλλάζει πάροχο ένας πελάτης με χρέη και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί ο «παλιός» προμηθευτής να ζητά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Η αρχική προσέγγιση

Καθώς υπήρξαν «αστερίσκοι» από τους προμηθευτές, στη συνάντηση αποφασίστηκε έως την επόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, οι εταιρείες να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής. Οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του κειμένου που θα βγει σε διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη διαβούλευση και αξιοποιώντας τη γνωμοδότηση, το υπουργείο θα μπορεί να προχωρήσει στις κατάλληλες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, για να βάλει «φρένο» στην τακτική που επιστρατεύουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ώστε με τις αλλαγές προμηθευτή να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται, χωρίς να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Τακτική που, όπως έχουν αναφέρει δημόσια παράγοντες της αγοράς, έχουν προκαλέσει «φέσια» ύψους 300-400 εκατ. ευρώ, από τους «ενεργειακούς τουρίστες».

Ακολουθώντας την εισήγηση της άνοιξης του 2021, η αρχική πρόταση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να αλλάξει πάροχο αν έχει δύο στη σειρά ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο προμηθευτής μπορεί να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του πελάτη, ο οποίος παράλληλα θα επισημανθεί ως υπερήμερος στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging).

Η εντολή διακοπής σημαίνει παράλληλα πως ο καταναλωτής χάνει το δικαίωμα «μετακίνησης» σε άλλο πάροχο. Δικαίωμα που επανακτά, στην περίπτωση που είτε εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του, είτε προβεί σε διακονονισμό του χρέους. Σε περίπτωση σύναψης διακανονισμού, η επισήμανση του πελάτη στο πληροφοριακό σύστημα μεταβάλλεται, προκειμένου να αποτυπώνει αυτή την αλλαγή.

Τι γίνεται σε διακανονισμό

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο πάροχος αμελήσει να προχωρήσει σε εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης, τότε ο πελάτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας, προκειμένου να αλλάξει πάροχο, παρά την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, με τη «μετακίνηση» σε νέο πάροχο, ο παλιός προμηθευτής δεν έχει πλέον το δικαίωμα να αιτηθεί την αποκοπή του πρώην πελάτη του.

Καταναλωτές που βρίσκονται σε διακανονισμό μπορούν να αλλάξουν πάροχο, ωστόσο στην περίπτωση που δεν τηρείται ο διακανονισμός, τότε ο παλιός προμηθευτής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, «δικαιοδοσία» σε πρώην πελάτη του, που στην πορεία σταματήσει να τηρεί τον διακανονισμό, έχει ο πάροχος μόνον αν δεν αμέλησε να υποβάλει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης στους δύο ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

Αν ικανοποιείται αυτή η προϋπόθεση, για τη νέα διακοπή ηλεκτροδότησης (πλέον για τον πρώην πελάτη, που βρίσκεται σε νέο πάροχο), θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 ημέρες από την κοινοποίηση στον Διαχειριστή και στον καταναλωτή πως έχει καταστεί υπερήμερη η ρύθμιση του χρέους. Επίσης, ο παλιός προμηθευτής έχει διορία 12 μηνών για να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, αν υπάρξει νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε αυτή η χρονική διορία επανεκκινεί από την αρχή.

Οι αστερίσκοι των εταιρειών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι προμηθευτές εστίασαν τις αντιρρήσεις τους στην προϋπόθεση εντολής αποκοπής στους δύο ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς – είτε για να μπλοκάρει ένας πάροχος τη μετακίνηση καταναλωτή με χρέη, είτε για να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης πρώην πελάτη της, ο οποίος έχει σταματήσει να τηρεί τον διακανονισμό.

Έτσι, πρότειναν με τη συμπλήρωση δύο ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, να «κοκκινίζουν» τον πελάτη τους στο σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging), ώστε αυτός να μην μπορεί να αλλάξει εταιρεία παρά μόνον αν εξοφλήσει τα χρέη του ή προχωρήσει σε διακανονισμό. Αν στην περίπτωση διακανονισμού ο καταναλωτής «μετακινηθεί» σε άλλη εταιρεία, και στην πορεία δεν εξοφλεί τις δόσεις, τότε ο παλιός προμηθευτής θα μπορεί να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης, χωρίς να είναι απαραίτητο να είχε προχωρήσει σε εντολή όταν είχε ενεργή σύμβαση με τον καταναλωτή.

Οι ιδιωτικές εταιρείες θα υποβάλουν σχετικό υπόμνημα μέχρι τη Δευτέρα μέσω του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ). Επίσης, υπόμνημα θα υποβάλει και η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες με παιδιά

Ρεύμα: Σταθερή η χρέωση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο – Τα τιμολόγια των άλλων εταιρειών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider