Ευρωζώνη: Σινιάλα συρρίκνωσης εκπέμπει ο PMI τον Σεπτέμβριο - Ανησυχία για το 2ο εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σινιάλα συρρίκνωσης εκπέμπει ο PMI τον Σεπτέμβριο - Ανησυχία για το 2ο εξάμηνο
Aν και αυξήθηκε ελαφρά από το 46,7 στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτι που είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για άλλη μία φορά, η μεταποίηση της Ευρωζώνης εκπέμπει σινιάλο κινδύνου καθώς o PMI σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο.

Aν και αυξήθηκε ελαφρά από το 46,7 στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτι που είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ελαφρά ανάκαμψη από τον περασμένο μήνα τερμάτισε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών μειώσεων του σύνθετου PMI, αλλά παραμένει σταθερά σε περιοχή συρρίκνωσης. Αν και καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, η συνολική εικόνα παραμένει μάλλον ζοφερή για την οικονομική ανάπτυξη και εντείνει τις ανησυχίες για συρρίκνωση. Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων του PMI δείχνει ότι η επιδείνωση των συνθηκών έχει σταματήσει προς το παρόν.

Εντούτοις, η εικόνα που δίνει ο PMI για την μεταποίηση δεν είναι καθόλου θετική. Η πτώση της ζήτησης επιδεινώνεται καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2020. Η μεταποίηση είχε κακή απόδοση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην πτώση των νέων παραγγελιών δείχνει ότι η εξασθένηση της ζήτησης στην ευρωζώνη γίνεται πιο ευρεία.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να εκτελούν παλιές παραγγελίες αυτή τη στιγμή, γεγονός που διατηρεί την παραγωγή σε λογικό επίπεδο. Ωστόσο, αυτό υποδηλώνει μια πιο αδύναμη προοπτική για τους επόμενους μήνες. Καθώς οι προσλήψεις επιβραδύνονται με αργό ρυθμό, οι ανησυχίες για τη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες παραμένουν. Σύμφωνα με την ING, το βασικό σενάριο είναι η συνέχιση της πολύ αργής ανάπτυξης, περισσότερο ή λιγότερο στάσιμης με την εικόνα του πληθωρισμού να γίνεται επίσης πιο σύνθετη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η υψηλή αύξηση των μισθών προκάλεσαν εκ νέου αύξηση των τιμών των εισροών, κάτι που ισχύει κυρίως για τον τομέα των υπηρεσιών.

Στη μεταποίηση, οι τιμές των εισροών έχουν αποπληθωριστεί. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους του τομέα των υπηρεσιών δεν οδήγησε σε επιτάχυνση του πληθωρισμού των τιμών πώλησης. Η ασθενέστερη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των τιμών πώλησης στις υπηρεσίες και την οριστική πτώση των τιμών για τη μεταποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» στη Βρετανία για εξαγορά-μεγατόνων της Activision Blizzard από την Microsoft

BoJ: Επιμένει σε αρνητικά επιτόκια - Τα άφησε αμετάβλητα και τον Σεπτέμβριο

Παρατηρήσατε την αλλαγή στο logo του Facebook;

gazzetta
gazzetta reader insider insider