BoJ: Επιμένει σε αρνητικά επιτόκια - Τα άφησε αμετάβλητα και τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoJ: Επιμένει σε αρνητικά επιτόκια - Τα άφησε αμετάβλητα και τον Σεπτέμβριο
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε υπόψη τις «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» για τις προοπτικές ανάπτυξης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Πιστή στην χαλαρή νομισματική πολιτική της παρέμεινε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, έχοντας υπόψη τις «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» για τις προοπτικές ανάπτυξης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίασή της για τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και θα περιορίσει την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου γύρω στο μηδέν, όπως ευρέως αναμενόταν. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα την Παρασκευή, όπου ο διοικητής Kazuo Ueda ενδεχόμενα θα μιλήσει με περισσότερα στοιχεία για το guidance.

«Με εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες γύρω από τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Τράπεζα θα συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση, ενώ ανταποκρίνεται εύστροφα στις εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών καθώς και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», ανέφερε η ΒοJ στην ανακοίνωση της.

Ωστόσο, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική θέση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας την ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα ακραία μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αυξάνουν τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια για να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτής της απόκλισης μεταξύ της BOJ και του υπόλοιπου κόσμου, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε περίπου 0,4% στα 148,16 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Παρασκευής, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Το γεν έχει πλέον αποδυναμωθεί περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου φέτος μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευάλωτοι οφειλέτες: Νέο «καμπανάκι» για ένταξη στο καθεστώς προστασίας – Μόνη «ομπρέλα» από τους πλειστηριασμούς 

Γιγαντώνονται τα private equity funds στην Ελλάδα – Φρέσκα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία βλέπει ο Απόστολος Ταμβακάκης  

ESG: Πόσο έχει προσαρμοστεί η ελληνική αγορά - Τα πρόστιμα και οι νέοι φόροι

gazzetta
gazzetta reader insider insider