Οι ελληνικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να εναρμονιστούν με τους ευρωπαϊκούς στόχους ESG σημειώνοντας πρόοδο σε κάποιους τομείς αλλά έχοντα μείνει πίσω σε κάποιους άλλους οι οποίοι σχετίζονται περισσότερο με θέματα στρατηγικής.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση Shaping tomorrow’s Sustainable Businesses, που διοργάνωσαν την Πέμπτη το ESG+ Stories και η Deloitte ενώ όπως ανέφεραν στελέχη της Deloitte, η κλιματική αλλαγή επιφέρει σειρά αλλαγών σε εταιρικό επίπεδο.
Sustainability: Πού βρίσκεται η ελληνική αγορά σε σχέση με τις διεθνείς εταιρείες
Όπως κατέδειξε έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ελληνικές εταιρείες κάνουν πολλές κινήσεις ως προς την βιωσιμότητα αλλά αυτές γίνονται σε παράλληλα τμήματα με αποτέλεσμα να μην απεικονίζονται πάντα και επαρκώς στις αναφορές τους ή στις ενέργειές τους. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο έχει η Ταξινομία και οι αλλαγές που συντελούνται σε αυτόν τον τομέα με στόχο να υπάρξει συγκρισιμότητα και να αξιολογείται η αγορά με ίσα κριτήρια.
Όσον αφορά στην πρόοδο που καταγράφουν οι ελληνικές εταιρείες και στη συμπόρευσή τους με τις διεθνείς εταιρείες, ο τομέας της ενέργειας παρουσιάζει σύμφωνα με τη σχετική έρευνα την μικρότερη απόκλιση ενώ το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία (αν και είναι λίγο πιο πίσω στο κομμάτι της στρατηγικής και της διακυβέρνησης). Στον τραπεζικό τομέα, υπάρχει όπως αναφέρθηκε χαμηλότερη ωριμότητα καθώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν ναι μεν ESG κριτήρια αλλά στο κομμάτι της δικής τους στρατηγικής και του reporting θα πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα. Χαμηλότερη ωριμότητα υπάρχει και στο κομμάτι της Ασφάλισης, με την ασφαλιστική αγορά να αρχίζει τώρα να στρέφεται στον τομέα του περιβάλλοντος. Η Ναυτιλία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των εταιρειών ως προς τη συμμόρφωση χωρίς βέβαια να μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υπάρχουν εταιρείες που συντάσσουν αναφορές ενώ, τέλος, στο κομμάτι του Εμπορίου, εντοπίζεται η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τις εταιρείες να ασχολούνται κυρίως με την κυκλική οικονομία και τη συσκευασία και όχι με την στρατηγική.
Πότε θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις
Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, «penalties» έχουν καθοριστεί μόνο για επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με όσα προβλέπει ο Κλιματικός Νόμος (που ισχύει από τέλη Οκτωβρίου). Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι ποινές δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα καθώς ακόμη οι εταιρείες αναζητούν τον τρόπο για να εφαρμόσουν τον Κλιματικό Νόμο. «Αναμένουμε ότι τα πρόστιμα για την βιωσιμότητα εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά από δύο ή τρία χρόνια», αναφέρθηκε σχετικά.
Αλλαγές στη φορολογία, τα τέλη και την ασφάλιση
Τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών επιφέρουν αλλαγές και στην φορολογία. Ήδη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επιβάλλεται ο φόρος άνθρακα, ο οποίος είναι μια μορφή φόρου ρύπανσης ενώ ύστερα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές εξετάζεται η επιβολή τέλους για την κλιματική αλλαγή ενώ πλέον γίνεται υποχρεωτική και η ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.