Γιγάντωση των private equity funds στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια προβλέπει ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος ήδη ετοιμάζει το δεύτερο fund της EOS Capital Partners. Όπως σημείωσε στο 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε χθες τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ελληνικού private equity είναι σήμερα στα 1,7 δισ. ευρώ και μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.
«Όταν ξεκίνησα τον Ιούλιο του 2018 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών private equity funds ήταν στα 550 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ ήταν το δικό μου. Σήμερα είναι περίπου 1,7 δισ. ευρώ και μπορεί να λέω και λίγα. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ και αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη των κεφαλαίων και για αυτό το λόγο όπως είπε έχει την «βαθιά πεποίθηση» πως το «private equity» θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια.
Όπως εκτίμησε ο κ. Ταμβακάκης το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων θα το σηκώσουν τα ελληνικά private equity funds, καθώς οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού κοιτούν για μεγάλες επενδύσεις, τουλάχιστον της τάξης των 100 με 150 εκατ. ευρώ. «Όποια επένδυση είναι κάτω από αυτό το ποσό είναι δικό μας θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως οι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική αγορά. «Ακόμη και τα ξένα funds που έχουν Έλληνες μάνατζερ για τις επενδύσεις τους εδώ δεν είναι το ίδιο, γιατί δεν είναι οι Έλληνες που παίρνουν τις αποφάσεις. Εμείς γνωρίζουμε την ελληνική πραγματικότητα και μας γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη» πρόσθεσε.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Γιώργος Μαυρίδης, πρόεδρος της Southbridge Advisors, σημείωσε πως η αγορά του private equity είναι ακόμη πάρα πολύ μικρή τα τελευταία χρόνια όμως γίνεται δουλειά και υπάρχει αισθητή βελτίωση. «Έχουμε πλέον στελέχη που γνωρίζουν το πως λειτουργεί το private equity και το βασικό είναι να κατακτήσουμε το χώρο που μας ανήκει. Η αγορά δεν γνωρίζει το private equity, είναι χαρακτηριστικό πως κανένα deal εξυγίανσης επιχείρησης δεν πραγματοποιήθηκε με private equity», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.
Ο Τάκης Σολωμός, partner της Elikonos Capital, είπε πως ένα πρόβλημα που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των funds στην Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Πρέπει να υπάρχει IPO market, γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έξοδος των PE funds από την επένδυσή του και αυτό συνήθως γίνεται μέσω IPO. Έχουμε εξαιρετικές εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο μας αλλά δεν έχουμε ούτε μία που να σκέφτεται ούτε κατά διάνοια να μπει στο Χρηματιστήριο».
Ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της Upstream και εταίρος της BigPi Ventures κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση έδωσε μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης στην παγκόσμια αγορά των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, σημειώνοντας πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε ένα πολύ διαφορετικό private equity από αυτό που βλέπουμε τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς πλέον με τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων το χρήμα δεν είναι τόσο φθηνό. «Θα δούμε ένα private equity που θα είναι πιο παρεμβατικό στις επενδύσεις που θα πραγματοποιεί. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις που χρειάζονται διεθνοποίηση και καλούς μάνατζερ, οι δεξιότητες που φέρνει στο τραπέζι ένα καλό fund είναι σημαντικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυξάνεται η δύναμη πυρός των ελληνικών funds
Όπως έχει γράψει το insider.gr, ήδη στο χορό των επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες έχουν μπει φρέσκα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τόσο από νέες διαχειριστικές ομάδες όσο και από παλιές που ξεκινούν τα δεύτερα ή και τρίτα funds τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η EOS Capital του κ. Ταμβακάκη που έχει στα σκαριά το δεύτερο fund με κεφάλαια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, αλλά και η Elikonos Capital που σχεδιάζει ένα ακόμη fund με κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.