Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία - Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία - Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
O ΥΠΕΘΟ επεσήμανε μάλιστα πως την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η δεύτερη κατά σειρά Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης​​​​​​​, με συμπερίληψη έργων άμεσης αποκατάστασης και προσβασιμότητας.

Υψηλότερη της αναμενόμενης στα 680 εκατ. ευρώ έναντι 500-600 που αρχικά είχε υπολογιστεί θα είναι η δεύτερη κατά σειρά Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να στηριχθούν οι παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή ο ΥΠΕΘΟ επεσήμανε μάλιστα πως την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες η δεύτερη κατά σειρά Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμπερίληψη έργων άμεσης αποκατάστασης και προσβασιμότητας.

Οι επόμενες κινήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως έγραψε προ ημερών το insider.gr, το αίτημα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες προβλέπει την έκτακτη - δεύτερη κατά σειρά - αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης την οποία πέτυχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου της ΕΕ των έως 2,25 δισ. ευρώ. Η αναθεώρηση θα αφορά στη μεταφορά των επιδοτήσεων προς έργα που συνδέονται με την πρόληψη και με την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών, κυρίως στο θεσσαλικό κάμπο. Μάλιστα ένα μέρος από τα κονδύλια επιχειρείται να έρθει στην αγορά φέτος.

Η επιχείρηση αυτή της αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων για την δόση την οποία έχει αιτηθεί η Ελλάδα (και αφορά στα ορόσημα και στους στόχους του 2022), αλλά και να ακολουθήσουν 2 ακόμα αιτήματα εντός του έτους. Το ένα αφορά τις επιδοτήσεις με βάση τα ορόσημα και τους στόχους του πρώτου εξαμήνου και είναι το πιο «απαιτητικό», ενώ το αίτημα για την ετήσια δόση στο σκέλος των δανείων του 2023 είναι πιο ομαλό, καθώς λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις έχουν υψηλή ζήτηση.

Αναφορικά με την αναθεώρηση, υπάρχουν πολλές κινήσεις. Κάποια έργα από την πρώτη (κανονική) αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (στο αίτημα που έγινε 31 Αυγούστου) απεντάχθηκαν και θα γίνουν από πόρους του ΕΣΠΑ ή από κρατική δαπάνη, γιατί η υλοποίησή τους αποδεικνύεται βραδύτερη του αναμενόμενου μεταξύ των οποίων και κάποια αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης, μένει να φανεί πώς θα αναπροσαρμοσθούν οι επενδύσεις στον ΟΣΕ, με τα επιπλέον έργα αποκατάστασης της καταστροφής να οδεύουν προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Νέες πρωτοβουλίες σε 4 άξονες - Ρευστότητα, φοροδιαφυγή, εισοδηματική σύγκλιση και πρόληψη από κλιματική κρίση

Το πακέτο 1 δισ. για επίδομα θέρμανσης, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος & συντάξεων

ΥΠΕΘΟ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στις τράπεζες - Αυξάνει η πρόσβαση στη ρευστότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider