Βρετανία: Κατά 1,8% αναπτύχθηκε η οικονομία μετά την πανδημία - Στο 0,2% για το β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κατά 1,8% αναπτύχθηκε η οικονομία μετά την πανδημία - Στο 0,2% για το β' τρίμηνο
Οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 ήταν ισχυρότερες από ό,τι πιστευόταν καθώς σημείωσε ταχύτερη ανάπτυξη από τη Γερμανία ή τη Γαλλία

Οι επιδόσεις της Βρετανίας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 ήταν ισχυρότερες από ό,τι πιστευόταν αρχικά, καθώς η οικονομία της χώρας σημείωσε ταχύτερη ανάπτυξη από τη Γερμανία ή τη Γαλλία, όπως αναφέρουν οι αναθεωρήσεις των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σημείωσε ανάπτυξη κατά 1,8% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το τελευταίο πλήρες τρίμηνο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Στις αρχικές της εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις 11 Αυγούστου, η ONS προέβλεπε πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 0,2% από τις επιδόσεις που είχε πριν την πανδημία.

Ωστόσο, η αναθεώρηση φαίνεται πως ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς η ONS, είχε ήδη δημοσιεύσει από την 1η Σεπτεμβρίου μια αναθεώρηση που δήλωνε πως η βρετανική οικονομία κατέγραφε ήδη αύξηση κατά 0,6% από το μέγεθος που είχε πριν την πανδημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Brexit, φτώχεια και στο βάθος εκλογές

Με τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία να θεωρούνται ως ένα πιθανό σενάριο για την επόμενη χρονιά, η χώρα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων και κυρίως μετά το Brexit.

Η ανάπτυξη της Βρετανίας κατά 1,8% στην περίοδο αυτή συγκρίνεται με ανάπτυξη 1,7% στη Γαλλία και 0,2% στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από την ανάπτυξη 6,1% που καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αδύναμη ανάπτυξη των τελευταίων τριμήνων αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα, με τα νοικοκυριά να τα βγάζουν δύσκολα καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής επιταχύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 0,2% υψηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 0,3% από 0,1%.

Να σημειωθεί τέλος, πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μια τριμηνιαία αύξηση 0,2%, αμετάβλητη από την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Παραμένει ο κίνδυνος του shutdown παρά την έγκριση ορισμένων νομοσχεδίων από τη Βουλή

DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024

Μπλεξίματα για την Tesla: Αγωγή για φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενών της

gazzetta
gazzetta reader insider insider