Μπλεξίματα για την Tesla: Αγωγή για φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενών της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλεξίματα για την Tesla: Αγωγή για φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενών της
Αγωγή εναντίον της Tesla Inc. κατέθεσε η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ, ισχυριζόμενη πως ο διάσημος κατασκευαστής οχημάτων ηλεκτροκίνησης παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο «ανεχόμενος την εκτεταμένη και συνεχή φυλετική παρενόχληση των μαύρων υπαλλήλων της».

Αγωγή εναντίον της Tesla Inc. κατέθεσε η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ, ισχυριζόμενη πως ο διάσημος κατασκευαστής οχημάτων ηλεκτροκίνησης παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο «ανεχόμενος την εκτεταμένη και συνεχή φυλετική παρενόχληση των μαύρων υπαλλήλων της» στο εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια εφαρμόζοντας μάλιστα αντιεργατικές πρακτικές σε όσους αντέδρασαν.

Όσοι διαμαρτυρήθηκαν, απολύθηκαν

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι μαύροι υπάλληλοι που εργάζονται στο εργοστάσιο Fremont, το TSLA, το πρώτο εργοστάσιο συναρμολόγησης και για χρόνια η μοναδική μονάδα κατασκευής οχημάτων Tesla στις ΗΠΑ, «υπομένουν συστηματικά φυλετικές κακοποιήσεις, διάχυτα στερεότυπα και εχθρότητα» καθώς και ρατσιστικές προσβολές εναντίον τους, όπως αναφέρεται στη μήνυση.

  1. Διαβάστε ακόμα - Βιογραφία «κόλαφος» για τον Μασκ: Οι εμμονές με το Διάστημα και η απουσία ενσυναίσθησης

«Οι προσβολές εκτοξεύονταν χωρίς όριο και σε σημεία που συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι», ανέφερε η EEOC. Οι μαύροι υπάλληλοι έβλεπαν «τακτικά» γκράφιτι με βρισιές, σβάστικες, απειλές και θηλιές σε όλο το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, των πάγκων του μπάνιου και των ανελκυστήρων, αναφέρεται στη μήνυση. Όπως αναφέρει η EEOC, όσοι υπάλληλοι κατήγγειλαν τις φυλετικές διακρίσεις εναντίον τους, απολύθηκαν ή μετατέθηκαν αλλού.

Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που οι επιχειρηματικές πρακτικές του Μασκ βρίσκονται στο στόχαστρο. Πρόσφατα μάλιστα, μια άλλη εταιρία του Έλον Μασκ, η SpaceX, μηνύθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για πρακτικές προσλήψεών της. Η Tesla, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας διέκοψε τις επαφές της με τα ΜΜΕ, αρνήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη παρά τις αντιδράσεις

Η μήνυση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες διευθέτησης πριν από τη δίκη και ζητά αποζημίωση και τιμωρία καθώς και πρόσθετη αμοιβή για τους πληγέντες εργαζόμενους. Επιδιώκει επίσης αλλαγές στις πρακτικές απασχόλησης της Tesla για την πρόληψη των διακρίσεων στο μέλλον, όπως ανέφερε η EEOC.

Να υπενθυμίσουμε ωστόσο, πως για έναν υπάλληλο της Black Tesla, το δικαστήριο αποφάσισε αποζημίωση ύψους 137 εκατ. δολαρίων το 2021 καθώς αποδείχθηκε πως υπέστη φυλετική παρενόχληση στο εργοστάσιο του Fremont, αλλά τον Απρίλιο του 2022 ένας δικαστής μείωσε την αποζημίωση στα 15 εκατομμύρια δολάρια…

Στο μεταξύ, παρά τον κουρνιαχτό που έχει ξεσηκωθεί με τις αρνητικές ειδήσεις για τις επιχειρηματικές πρακτικές, οι οικονομικές επιδόσεις της Tesla απογειώνονται. Οι μετοχές της έχουν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, ενώ από το πρώτο Model S που κυκλοφόρησε από το εργοστάσιο του Fremont το 2012, το εργοστάσιο τώρα κατασκευάζει τα οχήματα Model S, Model 3, Model X και Model Y, με ικανότητα να παράγει περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα το χρόνο. Και παρά τα όσα καταγγέλλονται, ο Έλον Μάσκ άνοιξε το δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων στις ΗΠΑ στο Ώστιν του Τέξας, την άνοιξη του 2022...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο στόχαστρο των γαλλικών αντιμονοπωλιακών Αρχών η Nvidia

Πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC για σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Επιχειρηματίας έδωσε μπόνους 26,5 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους του

gazzetta
gazzetta reader insider insider