Πληθωρισμός: «Χειρόφρενο» στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Τρίτη βραδύτερη άνοδος στην Ευρωζώνη

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πληθωρισμός: «Χειρόφρενο» στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Τρίτη βραδύτερη άνοδος στην Ευρωζώνη
Καλά νέα και από την επιβράδυνση στον «πυρήνα» του πληθωρισμού. «Βουτιά» τιμών στην ενέργεια, πιο βραδεία η άνοδος σε τρόφιμα και σε υπηρεσίες. Αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη.

Επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Η αντίστοιχη τελική μέτρηση του Αυγούστου ήταν πλέον της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη, στο 3,5%.

Η Ελλάδα συγχρονίζεται με την επιβραδυντική τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκαν στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο.

Με αυτή την ισχυρή επίδοση η Ελλάδα επανέρχεται σε πορεία πτώσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, μετά την σταθεροποίηση στο 3,5% που επέδειξε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά από την Ολλανδία η οποία εμφανίζεται με αποπληθωρισμό -0,3% από 3,4% τον Αύγουστο, και το Βέλγιο που καταγράφει αύξηση μόλις 0,7% από 2,4% τον Αύγουστο.

Επιβραδύνθηκε και ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα

Τα ευχάριστα νέα έρχονται και από τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, εξακολουθεί να επιδεικνύει επιμονή, καθώς τον Ιούλιο καταγράφηκε επιβράδυνση στο 4,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα, σε μία περίοδο που ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης επίσης αποκλιμακώθηκε στο 4,5% από 5,3%.

Η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην επιβράδυνση που επετεύχθη και στα τρόφιμα στο 8% από 9,3% τον Αύγουστο, αλλά και στην περαιτέρω μείωση των τιμών στην ενέργεια στο -18,4% τον Σεπτέμβριο από -17,3% τον Αύγουστο. Τα μη βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% από 6,5% τον Αύγουστο, ενώ επιπλέον, «έπεσε» και ο ρυθμός αύξησης στις υπηρεσίες στο 3,8% από 4,2% τον Αύγουστο.

Παρά την βελτιωμένη πληθωριστική εικόνα, ωστόσο, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat από 111,2 τον Αύγουστο «έπεσε» στο 108. Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε από το 3,4 στο -1,3, οι υπηρεσίες διασώθηκαν ελέω τουρισμού με ήπια αύξηση από το 36,4 στο 36,8, όπως και οι λιανικές πωλήσεις από 24,9 στο 29,6 ενώ ο καταναλωτής από το -35,4 διολίσθησε στο -45 και οι κατασκευές από το -8,1 στο -15,2.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο, αντανακλώνται και στο λιανικό εμπόριο, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, τον μήνα Ιούλιο (όταν ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 3,4% βάσει των μετρήσεων της Eurostat), παρουσιάστηκε μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 3,4% με ταυτόχρονη αύξηση κατά του τζίρου κατά 3,1%.

Υποχώρηση στην Ευρωζώνη σε χαμηλό από τον Οκτώβριο 2021

Αλλά και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έριξε ρυθμούς στο 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της.

Από τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην περιοχή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και ενέργεια (-4,7%, σε σύγκριση με -3,3% τον Αύγουστο).

Όσον αφορά τις επιμέρους μετρήσεις των κρατών μελών, η Σλοβακία εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών στο 8,9%, αν και μειωμένος από το 9,6% του Αυγούστου. Ακολουθεί η Κροατία με 7,3% από 8,4% τον προηγούμενο μήνα και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σλοβενία με 7,1% από 6,1% προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Urpilainen (Κομισιόν): Ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ

Lehman Brothers: 15 χρόνια μετά, το «θηρίο» ξαναβγαίνει από το κλουβί του;

DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider