Ρεύμα: Μικρή μείωση των οικιακών τιμολογίων τον Σεπτέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μικρή μείωση των οικιακών τιμολογίων τον Σεπτέμβριο
Οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα 25,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, κάτω από τον μέσο όρο των 27, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI). 14η ακριβότερη στην Ε.Ε. η εγχώρια λιανική, ανάλογη εικόνα αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Μικρή μηνιαία υποχώρηση κατά 2% στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο έφερε η ελαφρά ενίσχυση των επιδοτήσεων, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 25,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, ήταν 0,44 λεπτά μικρότερη από τον Αύγουστο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 25,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ως συνέπεια, για έναν ακόμη μήνα η ελληνική πρωτεύουσα κινήθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 26,09 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 14η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κατατάχθηκε μία θέση βρέθηκε χαμηλότερα συγκριτικά με τον Αύγουστο.

«Ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η πιο υψηλή επιδότηση του Σεπτεμβρίου Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και «ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων σε όσους ιδιώτες προμηθευτές προχώρησαν σε αυξήσεις των χρεώσεών τους. Τον Σεπτέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση ήταν 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, από 1 λεπτό του ευρώ ανά kWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις των περισσότερων ιδιωτών προμηθευτών ήταν ενισχυμένες τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, συγκριτικά με τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δελτίο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διατήρησαν τη γενική τάση σταθεροποίησης, που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και εφεξής. Στο σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που αναλύονται στο πλαίσιο του δελτίου, καταγράφηκε αύξηση 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου.

Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Σεπτέμβριο ήταν το Δουβλίνο (47,12 λεπτά), το Λονδίνο (43,25 λεπτά) και το Βερολίνο (39,44 λεπτά ανά kWh).

Τάση σταθεροποίησης

Το αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να παραμείνουν και τον Σεπτέμβριο σημαντικά χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από ένα χρόνο. Στις περισσότερες πρωτεύουσες οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε μηνιαία βάση, ενώ στην πλειονότητα των υπολοίπων οι αυξομειώσεις ήταν περιορισμένες.

Εξαίρεση αποτελεί το Όσλο, όπου τα οικιακά τιμολόγια μειώθηκαν κατά 20% σε μηνιαία βάση. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Βρυξέλλες, όπως σημειώθηκε αύξηση κατά 10%.

Στην περίπτωση του Βελγίου, το άλμα αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση τόσο στη βελγική αγορά όσο και στη γειτονική Γαλλία, η οποία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από το Βέλγιο. Επιπλέον, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η συντήρηση των πυρηνικών σταθμών οδήγησαν σε υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές, οι οποίες αντικατοπτρίζονται πλέον στους λογαριασμούς των τελικών χρηστών.

Η εικόνα στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Όσον αγορά την Ελλάδα, ανάλογη εικόνα μικρής μείωσης τον Σεπτέμβριο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, προκύπτει και από την ανάλυση μόνο των κυμαινόμενων τιμολογίων. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 23,76 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 24,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν και πάλι το 9ο φθηνότερο, όπως και τον Αύγουστο.

Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Δουβλίνο (47,12 λεπτά), το Λονδίνο (43,14 λεπτά) και το Βερολίνο (42,38 λεπτά ανά kWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΑΔΜΗΕ νέος φορέας υλοποίησης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα ενημερωθούν για την ενεργοποίηση της ρήτρας – Οι περιορισμοί στους προμηθευτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider