ING: Η πικρή αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες και το λάθος των αγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Η πικρή αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες και το λάθος των αγορών
Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, καταδεικνύει μια αρκετά δυσάρεστη αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, καταδεικνύει μια αρκετά δυσάρεστη και πικρή αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες: μόλις οι αγορές αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι οι μειώσεις στα επιτόκια δεν αναμένονται σύντομα, οι κινήσεις τους θα μπορούσαν να ωθήσουν τις οικονομίες και τα επιτόκια σε πολύ δυσάρεστες συνεπειες και κατευθύνσεις, όπως επισημαίνουν ο Carsten Brzeski, επικεφαλής αναλυτής για τα μάκρο της ING.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, χρειάζεται λίγος χρόνος προτού τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να περνάνε και να επιδρούν στην πραγματική οικονομία. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αναφέρει ανοιχτά ότι αυτή τη φορά, ότι η μετάδοση των νομισματικής πολιτικής είναι ταχύτερη και ισχυρότερη από ότι στο παρελθόν. Επομένως, οι κινήσεις στα επιτόκια, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Eυρωζώνη, εξηγούν γιατί ο αρνητικός αντίκτυπος των δράσεων των κεντρικών τραπεζών ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αρκετά βίαιη κίνηση, όπως η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ο φόβος ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος από ότι αναμένονταν. Πέραν αυτών σημαντικό ρόλο κατέχουν και τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, όπως και οι τεράστιες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών να μεταδώσουν το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλά για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα και η πιθανώς νωρίτερη προσαρμογή των ισολογισμών τους.

«Με μια πρώτη ματιά, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι κοιτάζοντας το που βρίσκονται τα επιτόκια», όπως αναφέρει η ING.

Κατά συνέπεια, οι αγορές αρχίζουν επιτέλουν να ξυπνούν και να βλέπουν πιο ρεαλιστικά το σενάριο του «higher for longer» - (υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) για τα επιτόκια. Στο βασικό σενάριο της ING, εξακολουθεί να θέτει το «υψηλά» και όχι το «υψηλότερα» και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναμένοντας πως η Fed και η ΕΚΤ έχουν ήδη φτάσει στο ανώτατο σημείο των επιτοκίων. Κρίνοντας ωστόσο απλώς από τα επίσημα σχόλια των στελεχών των κεντρικών τραπεζών, ο κίνδυνος περαιτέρω πρόσθετων αυξήσεων παραμένει υψηλός.

Ωστόσο, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τα πράγματα, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο με το γεγονός ότι οι αγορές εξοικειώνονται επιτέλους με το σενάριο του «high for longer». Η αύξηση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τόσο τις οικονομίες των ΗΠΑ όσο και τις οικονομίες της Ευρωζώνης όχι μόνο σε ύφεση αλλά και να αρχίζει κάτι να σπάσει κάπου. Η ειρωνεία ενός τέτοιου σεναρίου είναι ότι όσο οι αγορές αρχίζουν να πείθονται με το σενάριο αυτό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν πραγματικά τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AXIA: Υπερβολικοί οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Γιατί και «πώς» το ομολογιακό selloff αφορά δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες

Δολάριο: Το ράλι που υπερτροφοδοτήθηκε από την άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider