Δολάριο: Το ράλι που υπερτροφοδοτήθηκε από την άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δολάριο: Το ράλι που υπερτροφοδοτήθηκε από την άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων
Όποιος ποντάρει ενάντια στο δολάριο- τουλάχιστον στη δεδομένη συγκυρία- θα χάσει αναφέρει το Reuters.

Οι αυξανόμενες πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βοηθούν την ανάκαμψη του δολαρίου, ανταμείβοντας τους bullish επενδυτές ενώ κάνουν τις «αρκούδες» να σκέφτονται πολύ σοβαρά πριν ποντάρουν έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η πραγματική απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ- αφαιρούμενου του πληθωρισμού- έφτασε στο 2,47% την Τρίτη, η υψηλότερη σε σχεδόν 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αυτό έχει κάνει τα στοιχήματα στο αμερικανικό νόμισμα πιο κερδοφόρα, καθώς οι bullish επενδυτές μπορούν να επωφελούνται από τις αποδώσεις ενώ βρίσκονται στις θέσεις τους σε δολάρια. Το δολάριο αυξήθηκε κατά 7% από τα χαμηλά του 2023, έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων και βρίσκεται σε υψηλό 10 μηνών.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων καθιστά πιο ακριβό τα στοιχήματα έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση και δημιουργούν αρνητικές θέσεις, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να δανειστούν το νόμισμα.

Η τοποθέτηση του δολαρίου στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξε καθαρή θέση long 3,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC). Αυτή ήταν μια απότομη αντιστροφή της τάσης, από μια θέση πώλησης 21,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος.

«Το δολάριο δεν είναι απλώς ότι πιο ασφαλές υπάρχει σε μια «κακή γειτονιά» αυτή τη στιγμή, είναι το μόνο που παρέχει κάποια σιγουριά», δήλωσε ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay. Με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται, «μόνο οι πιο γενναίοι traders είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ενάντια στο δολάριο», είπε.

Η αποφασιστικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μαζί με τη σχετικά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, βοήθησε να δοθεί ώθηση στις ονομαστικές αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οδήγησε τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη.

Η άνοδος των αποδόσεων έχει συγχωνευθεί με άλλους παράγοντες για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη του δολαρίου. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 3% έναντι άλλων νομισμάτων φέτος.

Οι άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν μια ανθεκτική οικονομία που έχει καταστήσει τις ΗΠΑ σχετικά πιο ελκυστική επένδυση, με ανάπτυξη πιο σταθερή από την παραπαίουσα Ευρώπη και Κίνα. Το δολάριο έχει επίσης λάβει ώθηση από τους επενδυτές που ανησυχούν για την πτώση της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 7% από το υψηλό του Ιουλίου.

Ενώ τα επιτόκια στις ΗΠΑ παρέμειναν υψηλά και η ανάπτυξη δείχνει ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη, «η Ευρώπη και η Κίνα έχουν απογοητεύσει», έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής της UBS Global Wealth Management.

Το δολάριο παρακολουθεί τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων τα τελευταία χρόνια, με τις κορυφές και τις κατώτατες τιμές να είναι στενά ευθυγραμμισμένες.

Αυτό έχει κάνει ακόμη και τους επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τα στοιχήματα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ο Aaron Hurd, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην State Street Global Advisors, δήλωσε ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο έναντι ενός ευρέος φάσματος νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού γεν, του οποίου η απότομη πτώση φέτος έχει βάλει τους επενδυτές σε επιφυλακή για παρέμβαση από την κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, οι υψηλές πραγματικές αποδόσεις των yields τον κάνουν να διστάζει να «σορτάρει» το νόμισμα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Schamotta της Corpay, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, «αλλά προς το παρόν, η τάση που επικρατεί είναι φίλος του δολαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider