ΕΚΤ: Οριακή η τελευταία απόφαση αύξησης επιτοκίων - Μέλη του ΔΣ πίεζαν για παύση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οριακή η τελευταία απόφαση αύξησης επιτοκίων - Μέλη του ΔΣ πίεζαν για παύση
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικής νομισματικής σύσφιξης είχαν γίνει «πιο ισορροπημένοι», σύμφωνα με τον απολογισμό της συνάντησης της 13-14 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Δύσκολα πάρθηκε η τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του περασμένου μήνα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικής νομισματικής σύσφιξης είχαν γίνει «πιο ισορροπημένοι», σύμφωνα με τον απολογισμό της συνάντησης της 13-14 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας, τα μέλη τόνισαν ότι η απόφαση μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της παύσης ήταν μια οριακή απόφαση και ότι οι τακτικές εκτιμήσεις έπαιξαν επίσης ρόλο», αναφέρεται στον απολογισμό.

Όσον αφορά τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι που υποστήριξαν την αύξηση «τόνισαν τα υψηλά ακόμη επίπεδα πληθωρισμού και το γεγονός ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα σήμαινε ισχυρή αποφασιστικότητα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο εγκαίρως».

Έμφαση δόθηκε επίσης στις ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον ονομαστικό πληθωρισμό για τα δύο πρώτα χρόνια του ορίζοντα προβολής και στο γεγονός ότι οι προβολές εξαρτώνται από τα επιτόκια της αγοράς, τα οποία ενσωματώνουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που προτιμούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά λάμβαναν υπόψη τους τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τον Ιούλιο και δεν υποστήριζαν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς η οικονομία είχε αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός προβλεπόταν να επιστρέψει στον στόχο μέχρι το τέλος του ορίζοντα προβολής.

«Αυτά τα μέλη υποστήριξαν επίσης ότι πολλές από τις μεταβιβάσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα», σημειώνεται.

Πληθωρισμός

«Συνολικά, η διαδικασία αποπληθωρισμού φαινόταν να προχωρά σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν», επισημαίνει ο απολογισμός, προσθέτοντας πως «η χαλαρότητα αντλήθηκε από το γεγονός ότι τα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν είχαν εκπλήξει προς τα πάνω τους τελευταίους μήνες».

Επιπλέον, τονίζεται πως «τα μέλη είδαν τώρα πιο ξεκάθαρα τους περισσότερους δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού σε μια μέτρια πτωτική πορεία και πιο κοντά».

«Σε ό,τι αφορά την αύξηση των μισθών, υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις ότι αυτό άρχιζε να αλλάζει, αν και απαιτούνταν ακόμη να προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία για ένα σημείο καμπής», τονίζεται στο κείμενο της ΕΚΤ.

Οικονομικές Προοπτικές

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμφώνησαν ότι «η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες» ενώ επισημαίνουν πως «έγινε ευρέως αισθητό ότι, εκ των υστέρων, οι προβλέψεις του Ιουνίου ήταν πολύ αισιόδοξες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης το 2023».

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι «παραμένει λογικό να περιμένουμε μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, χάρη στην ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων των ανθρώπων από την αύξηση των μισθών και μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Μεταβίβαση Πολιτικής

«Τα μέλη σημείωσαν ότι τώρα μπορούν να βρεθούν άφθονα στοιχεία ότι αυτό προχωρά έντονα, περισσότερο από το αναμενόμενο», ενώ «αν και αυτό θα μπορούσε εν μέρει να αντανακλά την εξαιρετικά ισχυρή αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, η ανάλυση του προσωπικού έδειξε ότι ο αντίκτυπος υπερέβη το συνηθισμένο πρότυπο μετάδοσης».

Επιπλέον, «σημαντικό μέρος της μετακύλισης των επιτοκίων εξακολουθεί να εκκρεμεί και πιθανόν να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό στον ορίζοντα προβολής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Σε κατάλληλο επίπεδο τα επιτόκια προς το παρόν

Σε 12 ανέρχονται οι Γάλλοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ - 17 αγνοούμενοι εκ των οποίων 4 παιδιά

ΗΠΑ: Υψηλότερα από τις προβλέψεις o πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider