Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών – Ακριβότερα στοιχίζουν τα ανακυκλωμένα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών – Ακριβότερα στοιχίζουν τα ανακυκλωμένα
Σήμα κινδύνου στέλνουν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανακύκλωσης πλαστικών κάνοντας λόγο για μη βιώσιμες συνθήκες την ώρα που τα παρθένα υλικά καταλήγουν να είναι φθηνότερα από τα ανακυκλωμένα.

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανακύκλωσης πλαστικών κάνοντας λόγο για μη βιώσιμες συνθήκες την ώρα που τα παρθένα υλικά καταλήγουν να είναι φθηνότερα από τα ανακυκλωμένα λόγω του υψηλότερου κόστους διαχείρισης επεξεργασίας των δεύτερων.

Η πτώση των τιμών της ανακύκλωσης, οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ιδιότυπη μακροοικονομική κατάσταση σε όλο τον κόσμο είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον οργανισμό Plastics Recycling Europe (PRE), οι τιμές των πολυμερών έχουν υποχωρήσει έως και 50% από τις αρχές του 2023, με το μειωμένο κόστος του παρθένου υλικού σε σχέση με τα ανακυκλωμένα πλαστικά να επηρεάζει τη βιομηχανία ανακύκλωσης.

«Το μέλλον της βιομηχανίας ανακύκλωσης διακυβεύεται και απαιτείται άμεση δράση με τη μορφή μέτρων για να αποφευχθεί το κλείσιμο των εργοστασίων ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη», σχολίασε ο Ton Emans, πρόεδρος PRE. «Η παύση των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τη συνολική οικονομία στην Ευρώπη και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες του κλάδου βλέπουν διψήφιες μειώσεις στις πωλήσεις σύμφωνα με πηγές της Sustainable Plastics. Η χαμηλή ζήτηση και οι υψηλές εισαγωγές δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό και θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών, ανέφερε σε δήλωσή της η PRE.

«Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την άμβλυνση της πίεσης στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης, υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να μην επιτύχει τους νομικά δεσμευτικούς και πρόσφατα προτεινόμενους στόχους ανακύκλωσης και ανακυκλωμένου περιεχομένου», επισημαίνει ο οργανισμός.

Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του ανακυκλωμένο πλαστικού rPET αποτελούν την μεγάλη πρόκληση καθώς οι ανακυκλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο φθηνότερο παρθένο πολυμερές παρά ανακυκλωμένο υλικό. Από τις αρχές του 2019, οι τιμές rPET πέλλετ ήταν σταθερά υψηλότερες από το παρθένο PET

Ο οργανισμός αποδίδει τη φθίνουσα κατάσταση της αγοράς στην «έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού». Λόγω της χαμηλής ζήτησης για το ευρωπαϊκό Rpet, οι εισαγωγές PET στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξάνονται κατά 20% από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα δεδομένα που ελήφθησαν μέσω ερευνών PRE υποδηλώνουν ότι αυτή η δυναμική της αγοράς οδήγησε σε μείωση κατά 10% της παραγωγής rPET στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο.

Μεταξύ 2021 και 2022, οι κύριες εισαγωγές PET προέρχονταν από την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία, ακολουθούμενες από την Ινδονησία, την Αίγυπτο και το Βιετνάμ, χώρες όπου το κόστος ενέργειας και εργασίας είναι σημαντικά φθηνότερο από ό,τι στην Ευρώπη.

Tα μέτρα που προτείνει η βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών

Η βιομηχανία προτείνει μηχανισμούς όπως η εισαγωγή ενός ανεξάρτητου συστήματος πιστοποίησης από τρίτους, για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών ανακυκλωτών πλαστικών. Ανέφερε ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί «αδιαφανείς εισαγωγές» από μη ευρωπαϊκές χώρες για να επιτύχει τους στόχους που θέτει η Οδηγία για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης αντί να καλύπτει αυτή τη ζήτηση με rPET made in-Europe.

«Η νομοθεσία έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη χάραξη της πορείας για ένα κυκλικό πλαστικό μέλλον», δήλωσε η PRE. «Ωστόσο, τα μέτρα επιβολής είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του. Χωρίς αυτό, η Ευρώπη κινδυνεύει με μη ανιχνεύσιμες, μη επαληθευμένες εισαγωγές πλαστικών που συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης. Η εισαγωγή ενός ανεξάρτητου συστήματος πιστοποίησης από τρίτους θα έλυνε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα, θα βοηθούσε στην αποφυγή μη επαληθευμένων δηλώσεων και θα προωθούσε την ιχνηλασιμότητα, ιδιαίτερα για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ενώ θα ενίσχυε τη διαφάνεια σχετικά με την προέλευση των ανακυκλωμένων πλαστικών», κατέληξε ο οργανισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα πλαστικά

Οι πιστώσεις πλαστικών ως λύση για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης

Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο εμπόριο πλαστικών αποβλήτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider