Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, από 3,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που επιβεβαιώνουν την πρώτη ανάγνωση. Η Ελλάδα έχει την τέταρτη βραδύτερη άνοδο των τιμών σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.
Η Ελλάδα επιβεβαιώνεται πλέον πως συγχρονίζεται με την επιβραδυντική τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποκλιμακώθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο. Η Eurostat σημειώνει ότι έναν χρόνο πριν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν 9,9%. Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών, προήλθε από τις υπηρεσίες, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, τα βιομηχανικά προϊόντα πλην ενεργειακών και η ενέργεια.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), στη Δανία (0,6%) και στο Βέλγιο (0,7%) ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.
Eυχάριστα νέα από τον πυρήνα του πληθωρισμού
Επί τα βελτίω ήταν η αναθεώρηση σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που αφορούν στον δομικό πληθωρισμό καθώς η αύξηση ανήλθε στο 4,2% από 4,3% που αρχικά προβλεπόταν. Έτσι, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε επιβράδυνση στο 4,2% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα, σε μία περίοδο που ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης επίσης αποκλιμακώθηκε στο 4,5% από 5,3%.
Η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην επιβράδυνση που επετεύχθη και στα τρόφιμα στο 8% από 9,3% τον Αύγουστο, αλλά και στην περαιτέρω μείωση των τιμών στην ενέργεια στο -18,4% τον Σεπτέμβριο από -17,3% τον Αύγουστο. Τα μη βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% από 6,5% τον Αύγουστο, ενώ επιπλέον, «έπεσε» και ο ρυθμός αύξησης στις υπηρεσίες στο 3,8% από 4,2% τον Αύγουστο.