Πάουελ: Δεν είναι αρκετή η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού - Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον στόχο του 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Δεν είναι αρκετή η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού - Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον στόχο του 2%
«Δεν είναι ακόμη αρκετή για να καθορίσει μια τάση» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι «αφοσιωμένη» στη δέσμευσή της για επαναφορά στον στόχο του 2%.

Δεν είναι ακόμα αρκετή η πρόσφατη επιβράδυνση των τιμών επεσήμανε σε ομιλία του ο Προέδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, αφήνοντας αρκετό «χώρο» για συνέχιση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής από πλευράς της Ομοσπονδιακής τράπεζας, αν και απέφυγε να δεσμευτεί.

«Δεν είναι ακόμη αρκετή για να καθορίσει μια τάση» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι «αφοσιωμένη» στη δέσμευσή της για επαναφορά στον στόχο του 2%.

«Πρόσθετα στοιχεία για την επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να ρισκάρει περαιτέρω άνοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», προειδοποίησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρ΄όλ΄αυτά η γενική στάση του Πάουελ προσπάθησε να είναι καθησυχαστική προς τις αγορές, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Marketwatch, τονίζοντας ότι οι αγορές υπερτιμολογούν την πιθανότητα περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτιστεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω στον στόχο μας», δήλωσε ο Πάουελ. «Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες τιμές ή πού θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα».

«Ενώ η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να πάρει λίγο χρόνο, οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο ρυθμό στο 2%», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος προς τους δίδυμους στόχους της Fed.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους της διπλής εντολής μας —μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές», τόνισε.

Ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν για να επιτύχουν τελικά τον στόχο της Fed.

«Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια βιώσιμη επιστροφή στον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης και κάποια περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση από δημοσιογράφους, ο Πάουελ απάντησε ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας ενίσχυσε την πιθανότητα να έχει «ανοσία» στα νομισματικά «εργαλεία» της Fed σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη αισθητές στην οικονομία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πάουελ υπερασπίστηκε την «χαλαρή» απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής της Fed στην πανδημία από τον Μάρτιο του 2020. Εκ των υστέρων, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να είχαν κάνει λιγότερα και ο πληθωρισμός να μην ήταν τόσο υψηλός, σημείωσε. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed συμπλήρωσε ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά τώρα, με τη χαμηλότερη ανεργία από τη δεκαετία του 1960.

Όσον αφορά στην άνοδο των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι προκλήθηκε από ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων και πιο μακροπρόθεσμων παραγόντων, προσθέτοντας ότι οι αγορές μπορεί να ανταποκρίνονται στις προοπτικές για το ομοσπονδιακό έλλειμμα και στις κινήσεις ποσοτικής σύσφιξης της Fed. Σημείωσε ότι οι αποδόσεις δεν αντανακλούν υψηλότερο αναμενόμενο πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Σε χαμηλό 7 μηνών ο Stoxx 600 - Διερευνάται «περιστατικό» στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και το 2024 – Αβεβαιότητα από τη Μ. Ανατολή, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο στασιμοπληθωρισμός

ΗΠΑ: Πρώην δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ένοχη στην υπόθεση που σχετίζεται με τις εκλογές στην Τζόρτζια το 2020

gazzetta
gazzetta reader insider insider