Τα 4 «ΞΕΝΙΑ» σε Θράκη, Πήλιο και Κρήτη που βγαίνουν προς 40ετή μίσθωση με μίνιμουμ 245.000 ευρώ ετησίως

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 4 «ΞΕΝΙΑ» σε Θράκη, Πήλιο και Κρήτη που βγαίνουν προς 40ετή μίσθωση με μίνιμουμ 245.000 ευρώ ετησίως
Σκοπός των προκηρύξεων της ΕΤΑΔ είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση του κάθε ακινήτου ως έχει, για τη λειτουργία ξενοδοχειακής/τουριστικής μονάδας. Ποια είναι τα assets σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Τσαγκαράδα, Ηράκλειο. Η τιμή εκκίνησης κάθε πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ζητούνται συνολικά μίνιμουμ 245 χιλ. ευρώ έως ετήσια μισθώματα.

Τέσσερα συγκροτήματα του πάλαι ποτέ εμβληματικού κρατικού προγράμματος ανάπτυξης τουριστικών υποδομών σε όλη την ελληνική επικράτεια «ΞΕΝΙΑ», σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Πήλιο και Κρήτη, «βγάζει» προς μακροχρόνια μίσθωση η ΕΤΑΔ, προχωρώντας σε νέο εγχείρημα αξιοποίησης ξενοδοχειακών περιουσιακών της στοιχείων, όπως από τη Δευτέρα κιόλας έχει αναδείξει η στήλη BackStory.

Η αρχή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είχε γίνει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τα Ξενία Ξάνθης και Τσαγκαράδας ενώ ακολούθησαν προ ημερών αυτά σε Κομοτηνή και Ηράκλειο Κρήτης, με τις σχετικές προκηρύξεις να αναφέρονται σε μακροχρόνια εκμίσθωση. Ειδικότερα, σκοπός κάθε διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια, για 40 έτη, εκμίσθωση των ακινήτων ακινήτου ως έχουν, με σκοπό την λειτουργία ξενοδοχειακής/τουριστικής μονάδας.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή/ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου με δυνατότητα αξιοποίησης του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης. Από την ΕΤΑΔ ζητούνται συνολικά μίνιμουμ 245 χιλ. ευρώ έως ετήσια μισθώματα συνολικά για τα 4 ΞΕΝΙΑ.

Το ακίνητο της Ξάνθης

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του «ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ», το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση 8.590,31 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο (ενεργειακής κατηγορίας Γ) στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, Δήμου Ξάνθης. Το Ξενία Ξάνθης, κυριότητας ΕΤΑΔ, βρίσκεται μεταξύ της οδού Βασ. Σοφίας και της οδού Πινδάρου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 2.700 τ.μ. (πλέον υπογείου, εμβαδού 250 τ.μ.). Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 22 δωμάτια - 43 κλίνες, ανήκει στην κατηγορία των 4 αστέρων και διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων.

Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ετήσιου μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση που στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετάσχει ένας και μόνο ενδιαφερόμενος, η ΕΤΑΔ δύναται ανά πάσα στιγμή, πριν την κατακύρωση του αποτελέσματος του Διαγωνισμού, να τον καλέσει να βελτιώσει την προσφορά του, τουλάχιστον κατά ποσοστό ίσο με το βήμα του διαγωνισμού, ήτοι τουλάχιστον κατά ποσοστό ίσο με 5%. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού ορίστηκε έως την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Το «φιλέτο» στην Τσαγκαράδα

Αναφορικά με τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ», περιλαμβάνει έκταση 14.969,30 τ.μ. επί της οποίας έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 2.374,21 τ.μ. δυναμικότητας 46 δωματίων/ 84 κλίνες, εντός του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο Πήλιο. Το ακίνητο είναι χωροθετημένο εντός του οικισμού Τσαγκαράδα. Απέχει 49 χλμ. από την πόλη του Βόλου μέσω της οδού Βόλου - Νεοχωρίο.

Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 43.000 ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Το τουριστικό συγκρότημα στο Ηράκλειο Κρήτης

Προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών έως την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 έχουν οι ενδιαφερόμενοι για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ», στην περιοχή Καρτερός Ηρακλείου Κρήτης, που περιλαμβάνει: α. έκταση 81.784,94 τ.μ., εντός της οποίας υφίστανται οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Μοτέλ Ξενία Καρτερός» αποτελούμενο από επτά (7) ισόγεια κτήρια σε σχήμα Π και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β Κατηγορίας, δυναμικότητας 84 κλινών, και β. έμπροσθεν αυτής έκταση αιγιαλού και παραλίας εμβαδού 15.797,36 τ.μ.

Τα τετραγωνικά Μέτρα Κτισμάτων είναι 2.826,34. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος θα αφορά την έκταση εκτός αιγιαλού και παραλίας και ορίζεται στο ποσό των 115.000 ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%.

Το asset της Κομοτηνής και οι χρήσεις

Οσον αφορά στη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου «ΞΕΝΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ», αυτό περιλαμβάνει γήπεδο εμβαδού 18.205,16 τ.μ. με το εντός αυτού κτιριακό συγκρότημα συνολικής δομημένης επιφάνειας 1.988,65 τ.μ.. Και εδώ σκοπός του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια, για 40 έτη, εκμίσθωση του ακινήτου ως έχει, με σκοπό την λειτουργία επιχείρησης για τις εξής από τις επιτρεπόμενες χρήσεις: 1. κατοικία, 2. ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, 3. εμπορικά καταστήματα, 4. γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, 5. Διοίκηση (στα κέντρα γειτονιάς επιτρέπονται μόνο κτίρια διοίκησης επιπέδου γειτονιάς), 6. εστιατόρια, 7. αναψυκτήρια, 8. κτίρια εκπαίδευσης, 9. κτίρια, γήπεδα στάθμευσης, 10. αθλητικές εγκαταστάσεις, 11. εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα. Το ακίνητο είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία - Πλατεία Ειρήνης. Απέχει 2.800 μ. περίπου από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού.

Το κτίριο αποτελείται από δύο (2) πτέρυγες. Το οικόπεδο έχει έκταση 18.205,16 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 1.988,65 τ.μ.. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Οι δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου, με δικαίωμα χρήσης του υπολειπόμενου συντελεστή (για συνολική δομημένη επιφάνεια έως 3.600 τ.μ.), βαρύνουν τον μισθωτή και δεν συμψηφίζονται με μισθώματα. Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 35.000 ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%. Η προθεσμία υποβολής του Φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Επανέρχεται η ανοδική τάση στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά

ΕΤΑΔ: Πώς θα αλλάξουν όψη TAE KWON DO - Ολυμπιακός πόλος Φαλήρου – Η 50ετής μίσθωση, οι επενδύσεις 22 εκατ. και οι χρήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider