Στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναφέρεται, σε δημοσίευμά του, το Bloomberg, σημειώνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω κέρδη στα ομόλογα.
«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε σε επενδυτική από την S&P Global Ratings - η πρώτη τέτοια κίνηση από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, από τότε που η χώρα κλονίστηκε από την κρίση χρέους εδώ και πάνω από μια δεκαετία» σημειώνει το Bloomberg.
«Αν και ευρέως αναμενόμενη, η κίνηση της S&P ανοίγει την πόρτα για περισσότερα κέρδη στα ομόλογα, εάν η Fitch Ratings ή η Moody's ακολουθήσουν» σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, «η προσδοκία της αναβάθμισης οδήγησε την Ελλάδα να αποκομίσει κέρδη σε ένα από τα χειρότερα έτη που έχουν καταγραφεί για τις παγκόσμιες αγορές χρέους. Τα ομόλογά της σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη φέτος».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του, καθιστώντας σαφές στις αγορές ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, παρά τις πρόσθετες δαπάνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των πυρκαγιών» αναφέρει επίσης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης για αναβάθμιση S&P: Σημαντικό ορόσημο - Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BBB-» με σταθερό outlook, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και αναγνωρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Ο οίκος υποστηρίζει πως η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έχει θέσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε μια σταθερά βελτιωμένη τροχιά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης: Παραπάνω από θετική η έκθεση της S&P - Είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας
«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024 - 2026. Κατά τη γνώμη μας, οι κοινωνικές πιέσεις πιθανότατα θα περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους κατά τα τελευταία έτη του ορίζοντα εκτίμησης μας και μετά», αναφέρει η Standard & Poor's.