Τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα συζητήσει η ΕΚΤ στην Αθήνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα συζητήσει η ΕΚΤ στην Αθήνα
Η συνάντηση της ΕΚΤ στην Αθήνα είναι αναμφίβολα μια καλή ευκαιρία για μια νότα αισιοδοξίας μέσα σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η διπλή σημασία των γεγονότων - Τι κρύβεται πίσω από την «σκηνή». Οι ευχάριστες συζητήσεις και η σημαντική... άλλη πλευρά.

Η συνάντηση της ΕΚΤ στην Αθήνα είναι αναμφίβολα μια καλή ευκαιρία για μια νότα αισιοδοξίας μέσα σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Και την ευκαιρία αυτή, την έχει η ΕΚΤ εξαιτίας της αναβάθμισης του ελληνικού χρέους και επιστροφής του στην Investment Grade κατηγορία.

Γεγονός που έχει διπλή σημασία.

Από την μία, ξανακλείνει το ρήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με όλα τα κρατικά ομόλογα, μαζί πλέον και τα ελληνικά, να διαθέτουν την απαραίτητη αξιολόγηση που επιτρέπει την αναχρηματοδότηση του χρέους τους από τις αγορές χωρίς (;) την παρέμβαση της ΕΚΤ.

Από την άλλη, ξαναδίνει πλέον στις εγχώριες τράπεζες ένα ισχυρό εργαλείο, τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων που διαθέτουν ως εγγύηση, για να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, όπως όλες οι άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Βέβαια, πίσω από την «σκηνή» που είναι ανοικτή στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές κοινό, εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία η δυνατότητα της ΕΚΤ να κάνει – και κάνει για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όχι για την Ελλάδα - χρήση των κεφαλαίων του PEPP όταν χρειάζεται να στηρίξει στην αγορά κάποιο κρατικό ομόλογο, αν οι πιέσεις που αναδύονται απειλούν να το εξοστρακίσουν από το …μαντρί.

Με άλλα λόγια, με την επιστροφή της Ελλάδας στο IG παύει ο «κατακερματισμός» της ευρωαγοράς ομολόγων για τον οποίο ενεργοποιήθηκαν από την ΕΚΤ όλα τα αντισυμβατικά εργαλεία από την ίδρυσή της.

Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά της πραγματικότητα για την οποία οι συζητήσεις θα είναι ευχάριστες από σήμερα στην διήμερη συνάντηση της Αθήνας. Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά η… περισσότερο σημαντική. Αυτή που αποκαλύπτει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται σιγά σιγά αλλά σταθερά σε ύφεση όπως φαίνεται και από το ακόλουθο διάγραμμα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Bloomberg και το οποίο υποστηρίζεται στο 100% από τα στατιστικά στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας που δημοσιεύονται από τις υπηρεσίες της ΕΚΤ.

Υψηλά, αόριστο μέχρι πότε, επιτόκια, περιορισμός της διαθέσιμης ρευστότητας και απαίτηση της ΕΚΤ δημοσιονομικής προσαρμογής από τις κυβερνήσεις, με την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας από 1/1/2024, μέσα σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού και νέας απειλής ενεργειακής κρίσης.

Αυτή είναι η «κινούμενη άμμος» μέσα στη οποία «βυθίζεται» η ευρωπαϊκή οικονομία βήμα το βήμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ δεν μπορούν να προσφέρουν δίοδο εξόδου.

Το μοναδικό κλαδί στήριξης προς το παρόν φαίνεται απόμακρο καθώς οποιαδήποτε σκέψη για επιστροφή σε κάποιας μορφής νομισματική χαλάρωση εκ νέου είναι εκτός ατζέντας για τους κεντρικούς Τραπεζίτες. Οι οποίοι, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ ζητούν από τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν πλέον την νέα φάση της κρίσης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να μπορεί να αναζητήσει κάποια διέξοδο σε «αλληλεγγύη» με την άλλα πλευρά του Ατλαντικού. Και εκεί τα νέα όπως έρχονται από τα τελευταία γεγονότα στις αγορές ομολόγων δείχνουν το ίδιο επικίνδυνα, αν όχι περισσότερο. Το ακόλουθο σημείωμα από σχετική ανάλυση στο Bloomberg είναι επίσης ενδεικτικό: «φαίνεται σαν να έχουμε εισέλθει σε κάποιο είδος δαιμονικού σπιράλ θανάτου, όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε ύψη που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και αιώνες. Και η κυβέρνηση αναγκάζεται να εκδώσει ακόμη περισσότερο χρέος για να καλύψει το έλλειμμα εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες. Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγουμε αλώβητοι από όλα αυτά;…».

Το ίδιο ερώτημα, επίσης χωρίς απάντηση έχει τεθεί και στο τραπέζι της συνόδου της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί πρέπει να «ξαναδιαβάσουμε» τις δηλώσεις Στουρνάρα

Η αναβάθμιση που «ήρθε» και το «μετά» που ακολουθεί...

Η κρίση χρέους επιστρέφει; Σε ΗΠΑ και Ευρώπη;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider