Γκραμένια (ESM) στον Economist: Η Ελλάδα υπέφερε από υποεπένδυση για πάνω από 10 χρόνια - Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος ξανά

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γκραμένια (ESM) στον Economist: Η Ελλάδα υπέφερε από υποεπένδυση για πάνω από 10 χρόνια - Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος ξανά
Ακατάλληλα τα μνημόνια γιατί δεν ήταν επικεντρωμένα στις επενδύσεις. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν πρέπει να δίνουν έμφαση μόνο στην σταθερότητα. Οι δύο μεταρρυθμιστικοί στόχοι της κυβέρνησης όπως τους περιέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης στο πάνελ του Economist.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν υποεπενδυμένες την τελευταία δεκαετία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε ο αξιωματούχος του ESM, Πιέρ Γκραμένια, κατά την διάρκεια της 3ης ημέρας του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.

Ο Πιέρ Γκραμένια υποστήριξε πως τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν fit for purpose καθώς ήταν επικεντρωμένα αποκλειστικά στην σταθερότητα και όχι στις επενδύσεις. Προσέθεσε πως οι παραγωγικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ εν αντιθέσει με το ισχύον που δίνει έμφαση και αυτό μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποδώσει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Πρότεινε πως οι δημόσιες υπηρεσίες και η δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές, και εκεί φαίνεται και η αποφασιστικότητα της παρούσας κυβέρνησης.

Επιπλέον, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχάρη την Ελλάδα καθώς είναι στις πρώτες θέσεις στην αξιοποίησή του λέγοντας πως θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό καθώς είναι κάτι το οποίο βοηθά στις επενδύσεις. Ωστόσο επεσήμανε πως η συνολική εξυγίανση της οικονομίας είναι αναγκαία για τον ίδιο στόχο, κάτι το οποίο διαφαίνεται και από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που έχει πλέον η Ελλάδα.

Εξήρε το παραπάνω γεγονός τονίζοντας πως η Ελλάδα το κατάφερε με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και με την υψηλή παραγωγικότητα που έχει αποκτήσει.

O Πιέρ Γκραμένια υπογράμμισε πως με τη συμβολή του ESM και του προκατόχου του EFSF παρατάθηκε η ωριμότητα των δανείων, κάτι το οποίο συνιστά πλεονέκτημα γιατί όπως είπε η χώρα απέκτησε «ανοσία» στα υψηλά επιτόκια για τις επόμενες δεκαετίες.

Κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα με σώφρονα δημοσιονομική πολιτική, ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας τον τομέα της Δικαιοσύνης και κάνοντας παραγωγικές τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες μετά από πολλά χρόνια είναι κερδοφόρες. Υπενθύμισε πως η ανάπτυξη της Ελλάδας «άγγιξε» κατά μέσο όρο το 6% τα τελευταία 3 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Επιπλέον, στάθηκε σε δύο σημαντικά σημεία:

  1. Στο μετασχηματισμό των τραπεζών όπου από ασταθείς και ανεπαρκώς κεφαλοποιημένες πλέον είναι κερδοφόρες, ενώ έχουν καταφέρει να επωφελούνται από τα υψηλά επιτόκια προσελκύοντας, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Alpha Bank, και ξένους παίκτες. Τόνισε πως δεν είναι η τυχαία η ανακοίνωση του παραπάνω deal ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την επενδυτική βαθμίδα ενώ υπογράμμισε ακόμα τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στο Υπερταμείο και το πώς οι δημόσιες επιχειρήσεις πλέον είναι κερδοφόρες.
  2. Σαν δεύτερο σημείο ο Πιερ Γκραμένια διερωτήθηκε αν είναι καλό μια χώρα με υψηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ να αναλαμβάνει νέο χρέος; Η απάντηση που έδωσε είναι «ναι» αν αυτό το χρέος πάει προς παραγωγικές επενδύσεις τονίζοντας τις αδυναμίες στο προηγούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς επέμενε πολύ στην σταθερότητα και όχι στην ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος του ESM παρότρυνε την Ελλάδα να επικεντρώσει στις προτεραιότητές της, ενώ δήλωσε πως ο Μηχανισμός Σταθερότητας στηρίζει και επιπλέον μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «δεν είναι απλά καλές αλλά απαραίτητες» και ενθάρρυνε την χώρα να μην καθυστερήσει σε αυτές.

Ο κ. Γκραμένια τόνισε την αναγκαιότητα για πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλές δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσει, καθώς πλέον είναι σε θέση να προσελκύει επενδυτές ενώ είναι μια ανοιχτή οικονομία, εξαγωγική και ανταγωνιστική, και για αυτό ανέκτησε και την επενδυτική βαθμίδα.

Χατζηδάκης: Οι δύο μεταρρυθμιστικοί στόχοι της κυβέρνησης και ο άξονας της οικονομικής πολιτικής της

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει ως άξονα της πολιτικής της τον συνδυασμό μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, παράλληλα με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βοήθειας στους ασθενέστερους.

Αναφέρθηκε στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο:

  • Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν νέα έσοδα για το Δημόσιο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
  • Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία περιορίστηκε μεν τα τελευταία χρόνια σημαντικά, όπως πιστοποιεί και σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο. «Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός τόνισε πως η επίτευξη του στόχου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών πέρα από αυτή που ήδη έγινε την προηγούμενη τετραετία.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για ένα προοδευτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις τομές που έχουν ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider