Η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρήσουμε ισχυρή και βιώσιμη την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σε μια περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πέντε προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας κίνητρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης:
Η πρώτη έχει να κάνει με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα. «Υλοποιούμε μια φιλόδοξη πράσινη μετάβαση με το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ. Έχουνε εγκατασταθεί 2.000 MW ΑΠΕ το 2022 και αναμένουμε παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι το 2030 το 80% της κατανάλωσης θα προέρχεται από ΑΠΕ. Βελτιώνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες», σημείωσε κ. Σκρέκας.
Ένας ακόμη βασικός στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, αλλά και η προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας. «Η Ελλάδα θέλει αν είναι η πρώτη στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για έρευνα την καινοτομία και η έκτη χώρα μέρος της ΕΕ», τόνισε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να συνδεθεί η έρευνα με την οικονομία «και όχι να κάνουμε έρευνα για την έρευνα, αλλά για να φτάσουμε σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες».
«Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα logistics hub της Ευρώπης, αξιοποιώντας όχι μόνο τον Πειραιά αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης. Μια ακόμη βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, μέσω κινήτρων που θα συνδέονται με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
«Τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα που διαθέτει σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναπτυσσόμενη οικονομία, μειώνει τη γραφειοκρατία και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Και βέβαια είμαστε ένα πυλώνας σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
«Θέλουμε να υποστηρίζουμε ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και κινητοποιούμε ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια φοβερή ιστορία μετασχηματισμού. Δεν πιστεύαμε όταν ανοίγαμε το γραφείο μας στην Αθήνα το 2015 ότι σε οκτώ χρόνια θα είχαμε επενδύσει 7 δισ. ευρώ», σημείωσε στην ίδια συζήτηση η Andreea Moraru, επικεφαλής Ελλάδας και Κύπρου της EBRD. «Υπάρχει θετική δυναμική αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να αυξηθούν οι επενδύσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι βασικό εργαλείο για την κινητοποίηση επενδύσεων και πρέπει να επιταχυνθεί η διάθεση των κονδυλίων. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, είναι κάτι που χρειάζεται η Ελλάδα και η συνέχιση της ψηφιοποίησης», τόνισε.
O CEO της Vivartia και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων, Θανάσης Παπανικολάου δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία κατάφερε να έχει επισιτιστική επάρκεια παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόσθεσε πως οι βασικοί παράγοντες ρίσκου έχουν να κάνουν με θέματα ESG, σημειώνοντας πως υπάρχει έλλειμα εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις για αυτά τα θέματα αλλά και έλλειψη οικονομικών πόρων λόγω των συνεχόμενων κρίσεων. «Σαν επιχειρήσεις θα πρέπει να τετραπλασιάσουμε τις επενδύσεις για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Για αυτό χρειάζεται καλύτερος συντονισμός κρατών επιχειρήσεων για να πετύχουμε τους στόχους», δήλωσε.