Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής, ξεκαθάρισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούτσιτς.
«Έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων προς το παρόν», δήλωσε ο Βούτσιτς στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό HRT1 της Κροατίας προσθέτοντας πως: «αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός πέφτει και έχουμε μια διαδικασία αποπληθωρισμού. Αφού λάβαμε μια σειρά μέτρων για να περιορίσουμε τον δανεισμό, υποχωρούν οι τιμές».
Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το 2025, ενώ τόνισε ότι οι κροατικές τράπεζες δεν έχουν αυξήσει τόσο τα επιτόκια των καταθέσεων όσο οι γερμανικές, ενώ τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα του είναι φθηνότερα συγκριτικά με εκείνα στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες. Παράλληλα, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν απαιτείται επί του παρόντος άλλη αύξηση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον, ενώ οι αγορές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο μέχρι το 2024.
Υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε χαμηλό από τον Οκτώβριο 2021
Άλλωστε, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έριξε ρυθμούς στο 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της, με την Ελλάδα να έχει την τρίτη βραδύτερη άνοδο. Από τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην περιοχή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και ενέργεια (-4,7%, σε σύγκριση με -3,3% τον Αύγουστο). Όσον αφορά τις επιμέρους μετρήσεις των κρατών μελών, η Σλοβακία εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών στο 8,9%, αν και μειωμένος από το 9,6% του Αυγούστου. Ακολουθεί η Κροατία με 7,3% από 8,4% τον προηγούμενο μήνα και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σλοβενία με 7,1% από 6,1% προηγουμένως.