Fed: Έτοιμη για δεύτερη συνεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων - Πιθανή νέα κίνηση τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Έτοιμη για δεύτερη συνεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων - Πιθανή νέα κίνηση τον Δεκέμβριο
Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η Fed για δεύτερη συνεδρίαση με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ανόδου τον Δεκέμβριο.

Η Federal Reserve είναι έτοιμη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών για δεύτερη συνεδρίαση, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης τον Δεκέμβριο με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει ανθεκτική.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται την Τετάρτη σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου, Jerome Powell.
Ο ίδιος ο Powell είχε δηλώσει πως οι ηγέτες της Fed θα προτιμούσαν να περιμένουν για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία καθώς πλησιάζει το τέλος του κύκλου για την αύξηση των επιτοκίων.

Με τον πληθωρισμό ακόμα πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Επιτροπής και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κοντά σε υψηλό δύο ετών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να διατηρήσουν την επιλογή να προχωρήσουν ξανά.

«Θα είναι μια επιθετική παύση», είπε ο Thomas Simons, ανώτερος οικονομολόγος στην Jefferies LLC. «Η οικονομία πάει καλά και ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στο στόχο. Πρέπει λίγο έως πολύ να συνεχίσουν να λένε ότι ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια άλλη μια φορά».

Τι αναφέρει το Bloomberg Economics

«Η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στις 31 Οκτωβρίου-Νοεμ. 1 συνάντηση FOMC, μια δεύτερη συνεχόμενη παύση. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η δήλωση και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell θα αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις. Το αν η παρατεταμένη παύση θα μετατραπεί σε οριστικό τέλος του κύκλου ανόδου θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα εργασίας και πληθωρισμού τους επόμενους μήνες».

Η απόφαση για το επιτόκιο

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν συμβάλει στην σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, κάτι που αρκετοί αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο απαραίτητη την αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση. Η Deutsche Bank AG, για παράδειγμα, εκτιμά ότι η πρόσφατη άνοδος θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά τρία τρίμηνα.

Αυτό οδήγησε ακόμη πιο επιθετικά μέλη του FOMC, συμπεριλαμβανομένης της Lorie Logan της Dallas Fed και του κυβερνήτη Christopher Waller, να δείξουν μια πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά στα επιτόκια ενώ δεν αναμένονται διαφωνίες.

Η δήλωση της FOMC

Η επιτροπή ενδέχεται να τροποποιήσει το ύφος της ανακοίνωσής της, αντανακλώντας το ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,9% το περασμένο τρίμηνο και στον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Παράλληλα, θα μπορούσε να αναγνωρίσει την πρόσφατη αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών, την οποία οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει σε πρόσφατες ομιλίες τους.

«Γενικά, το κλίμα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές», είπε η Έλεν Μιντ, πρώην ανώτερη σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed και ερευνητής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke. «Η πρώτη παράγραφος πιθανότατα θα αναθεωρηθεί για να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα: αγορά εργασίας, πληθωρισμός, αύξηση του ΑΕΠ».

Ο Powell έχει επισημάνει τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, και η FOMC μπορεί να συζητήσει εάν θα συμπεριλάβει και αυτό ως κίνδυνο στη δήλωσή της.

Υποτονική θα είναι η αντίδραση των Αγορών λόγω ΗΠΑ

Η αντίδραση της αγοράς στη FOMC μπορεί να είναι υποτονική: Η απόφαση είναι αναμενόμενη και οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, επομένως η ανακοίνωση αναχρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να επισκιάσει τη Fed την Τετάρτη. «Το μεγαλύτερο γεγονός την Τετάρτη θα είναι η ανακοίνωση», είπε ο Simons.

Χαραμάδα για μελλοντικές αυξήσεις

Ο Powell θα πιεστεί από τους δημοσιογράφους αναφορικά με το εάν συμφωνεί με τις προβλέψεις της επιτροπής από τον Σεπτέμβριο, όταν έκαναν λόγο για άλλη μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Θα μπορούσε να πει ότι οι μελλοντικές αυξήσεις εξαρτώνται από τα εισερχόμενα δεδομένα και ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση, επομένως η πλήρης επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στην οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Βίνσεντ Ράινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος των Dreyfus and Mellon, ο Powell αναμένει μεγαλύτερο πιστωτικό περιορισμό στο τραπεζικό σύστημα, αλλά εκτιμά ότι αυτό απαιτεί χρόνο επομένως ακολουθεί μια υπομονετική στάση.

Πιθανότατα θα κληθεί να εξηγήσει γιατί μια πρόσφατη ανάκαμψη της ανάπτυξης και ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο δεν οδήγησαν σε αύξηση επιτοκίων. Η συνέντευξη Τύπου του μπορεί να αντλήσει θέματα από μια ομιλία της 19ης Οκτωβρίου στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, όπου είπε ότι οι πρόσθετες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, τις προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

«Ο Powell πρέπει να ακολουθήσει τη γραμμή που τράβηξαν πριν από δύο εβδομάδες», είπε η Μιντ. «Η πρώτη τους αποστολή είναι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% και δεν την εγκαταλείπουν. Μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν πιο ψηλά αλλά μπορεί και να τελείωσαν, με τις πιθανότητες να γέρνουν προς την αύξηση ώστε οι αγορές να μην παρερμηνεύσουν το μήνυμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι φόροι που θα πληρώσουν το 2024 με το τεκμαρτό εισόδημα

Υπεράκτια αιολικά: Κινητοποίηση επενδύσεων έως 7,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Γεμίζουν τα βιβλία παραγγελιών των ναυπηγείων – Πρόκληση τα εναλλακτικά καύσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider