Οι ΗΠΑ «πατούν γκάζι» στις εκδόσεις ομολόγων - Ο σχεδιασμός του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ «πατούν γκάζι» στις εκδόσεις ομολόγων - Ο σχεδιασμός του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ
Σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο χρέους την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης βαίνει αυξανόμενο.

Σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο χρέους την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης βαίνει αυξανόμενο.

Η περιγραφή των σχεδίων αναχρηματοδότησης τραβά την προσοχή της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, κάτι που αντικατοπτρίζει την νευρικότητα των αγορών για τη δυνάμει ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα υψηλά επιτόκια.

Στην πιο άμεση κίνηση, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ θα δημοπρατήσει χρέος αξίας 112 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση θα γίνει σε 3 δόσεις, αρχής γενομένης την Τρίτη με 3ετή ομόλογα αξίας 48 δισ. δολαρίων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν προς πώληση 10ετή ομόλογα αξίας 40 δισ. δολαρίων και 30ετή ομόλογα αξίας 24 δισ. δολαρίων. Τα μεγέθη ήταν αναμενόμενα από παράγοντες της Wall Street.

Από εκεί και έπειτα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέγεθος του δημοπρατούμενου ποσού για διάφορες ωριμάσεις, εστιάζοντας σε χρεόγραφα με κουπόνι και ομόλογα. Το τρέχον μέγεθος των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων θα διατηρηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε ο ισολογισμός του κράτους θα έχει εξυγιανθεί αρκετά ούτως ώστε να εφαρμοστούν «ήπιες μειώσεις» έως τα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου.

Για τις δημοπρασίες τίτλων με κουπόνι, το υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση του ρυθμού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί η προς πώληση αξία για τους 2ετείς και 5ετείς τίτλους κατά 3 δισ. δολάρια τον μήνα, για τους 3ετείς τίτλους κατά 2 δισ. δολάρια τον μήνα και για τους 7ετείς τίτλους, κατά 1 δισ. δολάρια τον μήνα. Έως τα τέλη Ιανουαρίου, τα μεγέθη των δημοπρασιών θα καταγράφουν κατ αντιστοιχία αύξηση 9 δισ. δολαρίων, 6 δισ. δολαρίων, 9 δισ. δολαρίων και 3 δισ. δολαρίων.

Οι ανάγκες για δανεισμό των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ανάγκες χρηματοδότησης ύψους 776 δισ. δολαρίων το τρέχον τρίμηνο και 816 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2024.

Οι αλλαγές στις δημοπρασίες είναι σημαντικές για τους επενδυτές επειδή θα μπορούσαν να δώσουν μια εικόνα για το πού κατευθύνονται οι αποδόσεις. Οι αγορές είναι ανήσυχες για το εάν θα υπάρξει αρκετή ζήτηση να ικανοποιήσει τις ανάγκες του υπουργείου, κάτι που θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις και πιθανώς να προκαλέσει οικονομικό στρες.

Παρολ'αυτά, οι περισσότερες δημοπρασίες έχουν τύχει αποδοχής, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, στα πρώτα στάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο

Εκλογικός πυρετός: 40 χώρες ψηφίζουν το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider