Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα, τη φέτα, το λάδι και τα λαχανικά, χτύπησαν κατευθείαν στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας, τη Χωριάτικη Σαλάτα ή Greek salad κατά τους φιλοξενούμενούς μας.
Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσο κοστίζει η χωριάτικη σαλάτα; Ούτε λίγο ούτε πολύ, μια τυπική σαλάτα, για να την μοιραστούν 2 ή 3 άτομα ή για ένα άτομο για πλήρες γεύμα, κοστίζει περί τα 6 ευρώ! Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης το ίδιο ποσό κοστίζει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, όχι μάλιστα από τα μικρά, ή εάν δώσουμε και μισό ευρώ παραπάνω, ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες.
Και όλα αυτά χωρίς σπατάλες και υπερβολές...
Ας δούμε τα κοστολόγια: η συνταγή ανήκει σε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ της εποχής μας, οπότε αντιστοιχεί σε έναν τυπικό μέσο όρο. Και το διευκρινίζουμε, διότι σε κάποια μέρη της Ελλάδας η σαλάτα πρέπει να κολυμπάει στο λάδι (ή τουλάχιστον... έπρεπε πριν τις αυξήσεις), σε κάποια άλλα το κομμάτι φέτα πρέπει να είναι πραγματικό κομμάτι, ενώ στα νησιά τα 20 γρ. κάπαρη της συνταγής ίσως να μη φτάνουν ούτε για ζήτω.
Στον πίνακα που ακολουθεί στην πρώτη στήλη τα υλικά της συνταγής με μια μικρή στρογγυλοποίηση (πόσα γραμμάρια είναι μισή πιπεριά ή τι σημαίνει μισό κρεμμύδι;). Στη δεύτερη στήλη οι ποσότητες σε γραμμάρια, στην τρίτη η τιμή ανά κιλά όπως εμφανίζεται στο Site μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ και στην τελευταία στήλη το κόστος ανά συστατικό.
Και φυσικά κάτω δεξιά το συνολικό κόστος: μόνο 6 ευρώ, τζάμπα πράμα.
Μην ασχοληθείτε να επαληθεύσετε τα νούμερα, το κάναμε πολλές φορές προκειμένου να... χωνέψουμε το νούμερο.
Τι συμπεράσματα θα μπορούσε να βγάλει κάποιος για το θέμα; Η γενική διατύπωση, που βαδίζομεν κύριοι τα λέει όλα. Όταν ένα νοικοκυριό, θέλει 6 ευρώ μόνο για τη σαλάτα του, όταν ο ταβερνιάρης, όχι σε κανένα νησί με τις τιμές πολύ ανεβασμένες, ξεκινάει με 6 ευρώ κόστος, όταν ο άνθρωπος που θέλει να προσέξει τη διατροφή του αλλά και να επιμένει Ελληνικά θέλει κι αυτός τουλάχιστον 6 ευρώ συν οτιδήποτε άλλο συνοδευτικό, τότε η κατάσταση μοιάζει μη διαχείρισιμη.
Και το χειρότερο, μοιάζει να επιμένει ανοδικά. Η τιμή της φέτας δεν φαίνεται να υποχωρεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτρόφων που διεξάγονται την εποχή αυτή, μάλλον δεν θα καταλήξουν σε σημαντική πτώση της πρώτης ύλης. Το λάδι είναι πιθανόν να συνεχίσει να ανεβαίνει για τον επόμενο ένα και πλέον χρόνο, ενώ τα λαχανικά δείχνουν μια δυναμική ανόδου των τιμών... θαυμαστή!
Το θέμα των τιμών των τροφίμων, ξεφεύγει πια από τα οικονομικά πλαίσια και γίνεται κοινωνικό, πολιτικό κι εν κατακλείδι εθνικό. Μήπως το παρατράβηξες θα αναρωτηθεί κάποιος; Καθόλου! Όταν ένα παιδάκι ακούει τη μάνα του να μουρμουρίζει για το κόστος της χωριάτικης σαλάτας και του μουσακά, άλλου χαρακτηριστικού ελληνικού προϊόντος, είναι απολύτως βέβαιο ότι στο μυαλουδάκι του θα ταυτίσει Ελληνικό τραπέζι με την ακρίβεια. Όταν ο τουρίστας πληρώσει του χρόνου ένα γερό ποσό για αν φάει μια Ελληνική σαλάτα, θα αναρωτηθεί πόσο σοβαροί μπορεί να είμαστε στη χώρα αυτή και τελικά εάν τον θέλουμε για επισκέπτη. Όταν η παρέα φίλων που έσμιξε σε ένα ταβερνάκι να καλαμπουρίσει (εάν ακόμη γίνεται αυτό…) αποφύγει να πάρει χωριάτικη για να σώσει κάμποσα ευρώ από τον λογαριασμό, τότε όχι, η αναγωγή του όλου θέματος σε εθνικό δεν είναι υπερβολή.
Από εδώ και πέρα θα πρέπει να συνεχίσει την επιχειρηματολογία κάποιος που ασχολείται με τα θέματα κουζίνας και γαστρονομικού πολιτισμού.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές από τη σκοπιά σας και να αναρωτηθείτε: που βαδίζομεν -γαστρονομικά- Κύριοι.
Και όταν απαντήσετε στο ερώτημα, τότε θα επανέλθουμε με τη σειρά μας, να σας πούμε για τα κοπάδια αιγοπροβάτων που μειώνονται, για τις ελιές που τις θυμόμαστε όταν το λάδι πιάσει τιμή ρεκόρ, για τα λαχανικά που δεν φυτεύουμε, αφού λόγω έλλειψης εργατών πιθανόν να μη μαζευτούν.
Όλα τα προβλήματα της Αγροτικής οικονομίας σε ένα πιάτο...