Κίνδυνο να χάσει 2 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση από επενδύσεις που γίνονται για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, εάν εφαρμοστεί ένας νόμος που αναθεωρεί το φαρμακευτικό καθεστώς της ένωσης, προειδοποίησε ένα όργανο των φαρμακοβιομηχάνων τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θέλει να συντομεύσει την τυπική περίοδο προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για νέα φάρμακα από οκτώ σε έξι χρόνια, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη διασφάλιση προσιτής πρόσβασης στα φάρμακα και την τόνωση της καινοτομίας.
Είναι ένα μέτρο που θα μειώσει δραματικά το κίνητρο για επενδύσεις στην Ευρώπη, κλιμακώνοντας μια τάση που έχει ήδη οδηγήσει την ήπειρο να χάνει το ένα τέταρτο των παγκόσμιων επενδύσεων Ε&Α τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.
Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια Ε&Α θα μειωθεί στο 21% έως το 2040, σε σύγκριση με 37% το 2010, ενώ η συνεισφορά της Κίνας θα αυξηθεί στο 17% από 2% την ίδια περίοδο, προεδιοποιεί η έκθεση.
Οι προτάσεις πιθανότατα θα βλάψουν, αντί να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο Lars Fruergaard Jorgensen, διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk και πρόεδρος της EPFIA.
«Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία», συμπλήρωσε.
Η Ευρώπη αναθεωρεί εκτενείς νομοθεσίες στους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών τομέων για να καταστήσει τους νόμους περισσότερο επικεντρωμένους στους ανθρώπους και να μετριάσει την κλιματική αλλαγή.