Κίνα: Προβλέψεις για έλλειμμα προϋπολογισμού 2024 στο 3,5% του ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Προβλέψεις για έλλειμμα προϋπολογισμού 2024 στο 3,5% του ΑΕΠ
Ανοδική αναθεώρηση «βλέπουν» διεθνείς αναλυτές για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Κίνας του 2024, κάτι που προμηνύει μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στο μέλλον.

Ανοδική αναθεώρηση «βλέπουν» διεθνείς αναλυτές για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Κίνας του 2024, κάτι που προμηνύει μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στο μέλλον.

Η UBS, η China International Capital Corporation και η Kaiyuan Securities αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον δείκτη του ελλείμματος το 2024 σε πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ, φτάνοντας μέχρι και το 3,5%. Το Πεκίνο προσπάθησε να διατηρήσει σταθερό το έλλειμμα, αλλά τον περασμένο μήνα αύξησε τον δείκτη του 2023 στο 3,8% ως μέρος των προσπαθειών για τη στήριξη της οικονομίας.

Αυτή η πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού «μπορεί να υποδεικνύει μια αλλαγμένη προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική», έγραψε σε σημείωμα η επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Κίνα, Wang Tao, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση θα θέσει το ποσοστό στο 3,5-3,8% το 2024.

Καθώς η αγορά κατοικίας και οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες το επόμενο έτος, η αύξηση του προϋπολογισμού θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι της CICC, Zhang Wenlang και Peng Wensheng, αναμένουν επίσης ότι το έλλειμμα θα οριστεί στο 3,5-3,8% του ΑΕΠ και δήλωσαν ότι βλέπουν περισσότερες δαπάνες να κατευθύνονται σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση, η επιστήμη και η εκπαίδευση. Ο αναλυτής της Kaiyuan Securities, He Ning, έγραψε σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα ότι το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί στο 3,5-4% του ΑΕΠ.

Αυτές οι προβλέψεις είναι σύμφωνες με τις συστάσεις ορισμένων οικονομολόγων που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση - συμπεριλαμβανομένου του Zhang Yansheng, πρώην ανώτερου αξιωματούχου στην κύρια υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας. Το Πεκίνο θα πρέπει να ορίσει το ονομαστικό έλλειμμά του στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 5,18 τρισ. γιουάν ή 710 δισ. δολάρια, είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

Το ονομαστικό έλλειμμα της Κίνας αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών που καταγράφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος καλύπτει κυρίως τις καθημερινές δαπάνες. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά κεφάλαια που απομένουν από τα προηγούμενα χρόνια για να μειώσει αυτό το έλλειμμα. Ορισμένοι οικονομολόγοι αποκλείουν αυτά τα μεταφερόμενα κεφάλαια για να έχουν μια πιο ακριβή εικόνα του πραγματικού δημοσιονομικού αντίκτυπου του προϋπολογισμού.

Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Hui Shan προέβλεψαν ότι το ονομαστικό έλλειμμα της Κίνας θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ωστόσο, βλέπουν το έλλειμμα εντός του προϋπολογισμού, το οποίο αποκλείει τις μεταφορές υπολειπόμενων κεφαλαίων, να αυξάνεται στο 5,3% του ΑΕΠ το 2024 σε σύγκριση με 5% φέτος, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη.

Οι οικονομολόγοι εξετάζουν επίσης ευρύτερα μέτρα για το έλλειμμα — τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την έκδοση ομολόγων τοπικών κυβερνήσεων και χρέη που εκδίδονται από σχήματα χρηματοδότησης ή LGFV, και τα οποία γενικά είναι αρκετά πολλαπλάσια από το έλλειμμα. Αυτό το είδος των δαπανών που χρηματοδοτούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις ήταν υπό πίεση φέτος, καθώς η επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων έχει μειώσει τα έσοδα της αυτοδιοίκησης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν επί του παρόντος την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,5% το 2024 μετά την ανάπτυξη κατά 5,2% φέτος. Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος συνεδριάζει τον Δεκέμβριο για να θέσει οικονομικούς στόχους για το επόμενο έτος, αν και συνήθως δεν δημοσιοποιούνται μέχρι την άνοιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ICBC: Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο έκανε συναλλαγές με... USB stick - Αιτία μια κυβερνοεπίθεση

Στεγαστική κρίση: Η ραγδαία αύξηση των τιμών ενοικίασης - πώλησης ακινήτων «βαραίνει» τα νοικοκυριά

ΤΙΤΑΝ: Τα «θεμέλια» για τα κέρδη ρεκόρ - Το μέρισμα, οι επενδύσεις και το νέο buyback

gazzetta
gazzetta reader insider insider