«Γκάζι» πάτησε ο πληθωρισμός Οκτωβρίου, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς από το 1,6% του προηγούμενου μήνα επιτάχυνε κατά 3,4%, με τα τρόφιμα να κινούνται και πάλι σε υψηλές ταχύτητες.
Έτσι, τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο υπέμειναν επιπλέον αυξήσεις 9,9% στα είδη διατροφής, επιβεβαιώνοντας πως ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που αναζητά επίλυση.
Σημειώνεται πως και τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο υπέδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην Ελλάδα κατά 3,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η εν Ελλάδι αύξηση του ρυθμού έρχεται σε αντίθεση με την γενική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς από το 4,3% του Σεπτεμβρίου επιβράδυνε στο 2,9%
Συγκεκριμένα, ενώ τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε «φρενάρει» στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2021, φέρνοντας τον δείκτη σε επίπεδα προ του «ξέφρενου» ράλι των τιμών του 2022, επανήλθε ξανά στην ανοδική του πορεία τον Οκτώβριο.
Η ετήσια αύξηση 3,4% φέτος τον Οκτώβριο συγκρίνεται με την αύξηση 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021 ενώ σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 - Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι αύξησης 9,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021.
Στα θετικά νέα συγκαταλέγεται η μικρή αλλά σταθερή επιβράδυνση στον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος καταγράφηκε σε ρυθμό 3,47% τον Οκτώβριο από 3,94% προηγουμένως, όταν τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ήταν και η πρώτη ένδειξη «φρένου» στον πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς είχε «πέσει» απότομα κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 6,7% του Μαΐου στο 4,9%.
Παραμένουν «αγκάθι» τα τρόφιμα
Όπως προαναφέρθηκε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν για ακόμα ένα μήνα τα τρόφιμα. Σε πραγματικό ράλι επιδόθηκαν οι τιμές σε Έλαια και Λίπη κατά 26%, με τα τα Φρούτα και Λαχανικά να ακολουθούν με 20,5% και 12,3% αντίστοιχα, υπενθυμίζοντας πως σε ένα μεγάλο βαθμό «πληρώνουμε» τις επιπτώσεις των τεράστιων καταστροφών στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας από τις θεομηνίες.
Οι τιμές των φρούτων συμπεράσυραν ανοδικά και εκείνες των χυμών που μαζί με μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, γνώρισαν αυξήσεις 14,3%. Τα κρέατα «τσίμπησαν» κατά 8,3%, τα γαλακτοκομικά και αυγά κατά 7% και τα ψάρια κατά 6,9%. Βραδύτερη συγκριτικά ήταν η αύξηση σε Ψωμί και Δημητριακά, κατά 3,7%.
Μεγάλες αυξήσεις γνώρισε και το Πακέτο Διακοπών κατά 9%, αν και off season, ενώ οι Κινηματογράφοι-Θέατρα επίσης κινήθηκαν σε ρυθμό 10,2%. Οι Μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο «έτρεξαν» με 10,5% αλλά και τα Στερεά Καύσιμα κατά 10,8%.
Στον αντίποδα, μεγάλη ήταν για άλλη μια φορά η «βουτιά» που σημείωσε η τιμή του Φυσικού Αερίου κατά 60,5%.
Συνολικά, η διαμόρφωση του δείκτη σε ρυθμό 3,4% συνίσταται στις κάτωθι μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
- 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
- 3,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 2,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
- 5,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 3,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
- 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- 4,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
- 2,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
- 2,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
- 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Εναρμονισμένος δείκτης και μισθώματα
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται με σκοπό να παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό με τα άλλα κράτη μέλη καθώς και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών, παρουσίασε αύξηση 3,8% έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, ενώ σε μηνιαία βάση ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 - Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,9% έναντι αύξησης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μισθώματα, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως το ποσοστό αύξησης για τον μήνα Νοέμβριο 2023 διαμορφώθηκε σε 2,6% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος, στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ.
Photo: GettyImages/Ideal Image