Ρεύμα: Το ειδικό τιμολόγιο στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΝ-προμηθευτών – Τι ζήτησαν οι εταιρείες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Το ειδικό τιμολόγιο στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΝ-προμηθευτών – Τι ζήτησαν οι εταιρείες
Οι πάροχοι υποστήριξαν πως χρειάζεται να υπογραφεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον μαθηματικό τύπο της χρέωσης, τον οποίο θα πρέπει να μπορούν να τροποποιούν σε μηναία βάση. Απαραίτητη και η ευελιξία στη σύναψη νέων συμβάσεων.

Άμεση οριστικοποίηση όλων των δεδομένων σχετικά με το νέο ειδικό τιμολόγιο, αλλά και παροχή στις εταιρείες της μεγαλύτερης δυνατής ευελιξίας για τη μετάβαση στο νέο «τοπίο» της λιανικής αγοράς ρεύματος -καθώς οι χρονικές προθεσμίες είναι ασφυκτικές- ζήτησαν τα στελέχη του Συνδέσμου Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με δεδομένο ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις αλλαγές το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι εταιρείες ζήτησαν το υπουργείο να επισπεύσει την Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τον μαθηματικό τύπο για το ειδικό τιμολόγιο. Όπως επισήμαναν, είναι απαραίτητο η Απόφαση να εκδοθεί εντός της εβδομάδας.

Οι πάροχοι υποστήριξαν επίσης πως θα πρέπει να μπορούν να τροποποιούν τον τύπο σε μηνιαία βάση, ώστε να προσαρμόζουν τις χρεώσεις του «πράσινου» τιμολογίου σε τυχόν σκαμπανεβάσματα της χονδρεμπορικής αγοράς. Παράλληλα, ζήτησαν να υπάρχει ευελιξία στη σύναψη συμβάσεων με όσους πελάτες μεταπέσουν στο συγκεκριμένο προϊόν, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι έναντι των πελατών τους που θα περάσουν στο «πράσινο» τιμολόγιο από την 1η Ιανουαρίου 2024, χωρίς να έχουν υπογράψει συμβόλαιο μέχρι τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δήλωσε πως θα εξετάσει τόσο το θέμα της δυνατότητας για μηνιαία τροποποίηση του μηχανισμού διακύμανσης στο «πράσινο» τιμολόγιο, όσο και το ζήτημα με τις συμβάσεις. Στην περίπτωση που προκριθούν ανάλογες ρυθμίσεις, τότε αυτές θα ενσωματωθούν στην Υπουργική Απόφαση.

Η χρέωση στο «πράσινο» τιμολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες προμήθειας έχουν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις για τη θέσπιση του ενιαίου τιμολογίου. Ο αντίλογος του ΥΠΕΝ, που διατυπώθηκε και στη συνάντηση, είναι πως το ειδικό τιμολόγιο θα επιτρέψει τη συγκρισιμότητα των προϊόντων των εταιρειών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στη λιανική, προς όφελος των καταναλωτών. Σύμφωνα πάντως με τις εταιρείες, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις τους, τότε θα έχουν γίνει σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις.

Το χθεσινό τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική στιγμή όπου ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου, έως ότου θα πρέπει οι εταιρείες να πληροφορήσουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές. Όπως είναι γνωστό, όσοι πελάτες είναι υποχρεωτικό να ενημερωθούν (καθώς για παράδειγμα εξαιρούνται οι καταναλωτές με προϊόντα σταθερής χρέωσης), έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να διαλέξουν κάποιο από τα νέα προϊόντα που θα λανσάρουν οι εταιρείες - π.χ. είτε σταθερής χρέωσης (με μπλε σήμανση), είτε ένα κυμαινόμενο προϊόν (με κίτρινη σήμανση), προχωρώντας στη σύναψη σχετικής σύμβασης.

Όσα νοικοκυριά επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στην ενημέρωση από την εταιρεία τους, τότε θα μεταπέσουν την 1η Ιανουαρίου στο ειδικό ενιαίο τιμολόγιο (με πράσινη σήμανση), το οποίο υποχρεωτικά θα καταρτίσει κάθε πάροχος. Για το συγκεκριμένο προϊόν, οι εταιρείες θα ανακοινώνουν την τιμή χρέωσης έως την 1η ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Στην περίπτωση του «πράσινου» τιμολογίου, η τελική τιμή θα προκύπτει από μία βασική χρέωση και τον μηχανισμό διακύμανσης – η προσαύξηση από τον οποίο θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο της Υπουργικής Απόφασης. Οι συντελεστές του τύπου θα καθοριστούν από κάθε εταιρεία ξεχωριστά, ενώ πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μπορούν να τροποποιηθούν από τις εταιρείες το νωρίτερο ανά τρεις μήνες.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι εταιρείες στη συνάντηση, είναι πιθανό λόγω της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών το επόμενο τρίμηνο, οι συντελεστές που επέλεξε μία εταιρεία να οδηγούν σε δυσανάλογα υψηλή ή χαμηλή τιμή. Επομένως, αν δεν μπορεί να παρέμβει στον τύπο με μεγαλύτερη συχνότητα, τότε θα είναι καταδικασμένη για ένα τρίμηνο είτε να χάνει πελάτες (καθώς έχει ακριβό τιμολόγιο) ή να γράφει ζημίες (αφού δεν θα καλύπτει τα κόστη της).

Προθεσμία για τη μετάπτωση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους προμηθευτές, θα πρέπει να καθοριστεί μία χρονική προθεσμία εντός του Δεκεμβρίου, ώστε αν αυτή ξεπεραστεί και ένας πελάτης δεν έχει ανταποκριθεί έως τότε στην ενημέρωση της εταιρείας του, να θεωρείται πως αυτός συναινεί να περάσει στο «πράσινο» τιμολόγιο. Κι αυτό γιατί οι πάροχοι θα πρέπει να έχουν εικόνα αρκετές ημέρες πριν από την 1η Ιανουαρίου ποιοι πελάτες τους θα είναι συμβεβλημένοι σε ποια τιμολόγια, ώστε να προετοιμάσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα.

Παράλληλα, η μετάπτωση στο «πράσινο» τιμολόγιο σημαίνει, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, πως ο προμηθευτής θα πρέπει να αναζητήσει εκ νέου τον πελάτη του, για να υπογράψει καινούρια σύμβαση. Όπως είναι φυσικό, ελάχιστοι πελάτες που δεν θα ανταποκριθούν στην αρχική ενημέρωση των προμηθευτών τους για τα τιμολόγια, θα ανταποκριθούν στη δεύτερη «κρούση» των εταιρειών μέχρι το τέλος του έτους, για να συνάψουν συμβόλαιο ένταξης στο ειδικό τιμολόγιο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αρκετοί καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρεύμα από τις αρχές του έτους μέσω ενός προϊόντος στο οποίο δεν έχουν συναινέσει ρητά να ενταχθούν. Έτσι, οι εταιρείες ζητούν να είναι νομικά κατοχυρωμένες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ώστε να μην μπορούν να αμφισβητηθούν οι προς εξόφληση λογαριασμοί.

Ξεμπλοκάρει η επιστροφή 800 εκατ. στις εταιρείες

Στην ίδια συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δήλωσε πως πρόκειται να υπογραφεί άμεσα η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να επιστραφούν στις εταιρείες τα ποσά με τα οποία κάλυψαν τις πρόσθετες επιδοτήσεις για όλες τις επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA, από τον Φεβρουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά αυτά ανέρχονται στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, υπάρχει νέα συμφωνία με την Κομισιόν που αντιστρέφει τον ρόλο τον οποίο παίζει η συγκέντρωση από τους προμηθευτές των υπεύθυνων δηλώσεων που προβλέπεται να τους αποστείλουν οι ΜμΕ – πελάτες τους, σχετικά με το αν δικαιούντο ή όχι πρόσθετη επιδότηση. Επομένως, αντίθετα από ό,τι ισχύει τώρα, αν μία ΜμΕ δεν στείλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος στον προμηθευτή της, τότε θα θεωρείται ότι εκείνη αποδέχεται πως ήταν επιλέξιμη να ενταχθεί στο μέτρο. Κάτι που σημαίνει πως ο προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να αποζημιωθεί για τις εξτρά επιδοτήσεις που της παρείχε.

Η υπογραφή της νέας ΚΥΑ θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι προμηθευτές να ενημερώσουν τις ΜμΕ για την αποστολή των υπεύθυνων δηλώσεων και για τον καινούριο ρόλο που παίζουν αυτές. Για να μπορέσουν οι πάροχοι να λάβουν τις αποζημιώσεις, η διαδικασία ενημέρωσης, και η ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας, θα πρέπει να γίνουν εντός του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider