Η Moody's έχει βρεθεί στη «γωνία» βάζοντας τα Ιταλικά ομόλογα στο χείλος του χαρακτηρισμού ως «σκουπίδια», σύμφωνα με έναν πρώην κορυφαίο αναλυτή.
Σύμφωνα με το Bloomeberg, o Moritz Kraemer, ο οποίος πέρασε 17 χρόνια στην S&P Global Ratings, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του παγκόσμιου chief rating officer για τις κρατικές αξιολογήσεις, αμφιβάλλει ότι η εταιρεία που ήταν η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια τους (η Moody's), θα ρίξει την Ιταλία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η δήλωση του έρχεται καθώς η Moody's έχει προγραμματίσει μια πιθανή ενημέρωση για τη Ιταλία την Παρασκευή.
«Δεν είναι μια ρόδινη εικόνα για την Ιταλία αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι ακόμα μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσες να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να φτάσει σε βαθμό μη επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο Kraemer, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στην LBBW. «Δεν νομίζω ότι η Moody's θα το κάνει, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει λόγος».
Η ανακοίνωση της Moody's θα είναι η πρώτη από τότε που η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τον προϋπολογισμό της χώρας τον Σεπτέμβριο, που χαρακτηρίζεται από μια χαλαρότερη δημοσιονομική στάση. Αυτό προκάλεσε τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Παρά αυτή τη μετατόπιση του προφίλ για τα δημόσια οικονομικά, τόσο η Fitch Ratings όσο και η S&P διατήρησαν σταθερές απόψεις για τη χώρα, κρατώντας την Ιταλία σε επίπεδο υψηλότερο από την εκτίμηση του Moody's για το Baa3 - μόλις ένα βήμα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια», με αρνητική προοπτική. Οποιαδήποτε χαμηλότερη αξιολόγηση θα άλλαζε την περιγραφή της Ιταλίας ως χώρα «σημαντικού πιστωτικού κινδύνου».
Ο Kraemer ως επικεφαλής αναλυτής της S&P για περισσότερο από μια δεκαετία, είχε προβλέψει την πρώτη υποβάθμιση της Ιταλίας από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ, το 2004. Έξι χρόνια αργότερα, αυτός και οι συνάδελφοί του κατέταξαν την Ελλάδα στα «σκουπίδια», εντείνοντας την αναταραχή που κατέκλυσε τη χώρα και κλόνισε τις αγορές παγκοσμίως.
«Όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας ότι αν (η Ιταλία, μια χώρα των G7) πέσει κάτω από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, πολλά πράγματα θα συμβούν», είπε ο Kraemer. «Το είδαμε με την Ελλάδα, άρα χρειάζεται σκέψη πριν από τη δράση. Αλλά η Ελλάδα είναι ένα πράγμα. Η Ιταλία είναι εντελώς άλλο – κοιτάζοντας απλώς το μέγεθος του χρέους και της οικονομίας της».