Σημαντικά οφέλη θα παρέχει στο σύστημα υγείας το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία DRG (Diagnosis Related Groups – Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων), το οποίο διαδέχεται το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ).
Πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης νοσηλειών, ομαδοποιεί δηλαδή νοσηλείες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν να κοστολογηθούν. Βασίζεται στη λεπτομερή καταγραφή της διαδρομής του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας, από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του στο νοσοκομείο μέχρι να πάρει το εξιτήριο.
Το σύστημα DRG έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης και στην 3η ΥΠΕ Δυτικής Μακεδονίας. Με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (αναμένεται εντός του μήνα) θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε καθεστώς ουδέτερου προϋπολογισμού, ενώ οι δύο ήδη ενταγμένες ΥΠΕ (7η και 3η) θα εισέλθουν σε καθεστώς αποζημίωσης με DRG. Στις αρχές του 2024 όλα τα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς αποζημίωσης με DRG, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με αυτό το σύστημα αποζημίωσης. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αποζημίωσης είναι μικτό και η επιχορήγηση των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας ανέρχεται στο 65%. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ.
«Με την ανάπτυξη του συστήματος πρώτο μας μέλημα είναι να βελτιωθεί η υγεία των ασθενών και δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας όλων των επαγγελματιών υγείας, ούτως ώστε να παράξουν καλύτερες υπηρεσίες», τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) του υπουργείου Υγείας, Παντελής Μεσσαρόπουλος, σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΕΤΕΚΝΥ.
Μέσω του νέου συστήματος, όλα τα ενταγμένα νοσοκομεία παρακολουθούνται μηνιαίως και αποστέλλονται reports στους ΥΠε-άρχες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τα οποία τίθενται προς συζήτηση, με τη συμμετοχή και της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Γίνεται μηνιαία στατιστική ανάλυση των στοιχείων με στατιστικολόγο και επιδημιολόγο, με στόχο την ανάπτυξη καλών πρακτικών που θα συμβάλουν στη βελτίωση του συστήματος αλλά και στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, η κωδικοποίηση των περιστατικών μέσω του συστήματος, σε πρώτο επίπεδο θα αποτελέσει, ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης των επενδύσεων στα νοσοκομεία, καθώς από τα χαρακτηριστικά που κωδικοποιούνται αναγνωρίζεται το επιδημιολογικό προφίλ της εκάστοτε περιοχής, βάσει του οποίου δρομολογούνται οι παρεμβάσεις.
Το νέο μοντέλο κοστολόγησης θα καταδείξει με ακρίβεια το έλλειμμα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι θα κατανέμονται στα νοσοκομεία με δικαιότερο τρόπο και με βάση το καταγεγραμμένο παραγόμενο έργο τους. Παράλληλα, θα επιτυγχάνεται ορθότερη και τεκμηριωμένη αποζημίωση των νοσηλευτικών μονάδων.
Έλεγχος στην ιατρική κωδικοποίηση
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αποτελεί η ορθή ιατρική κωδικοποίηση των περιστατικών. Ήδη το ΚΕΤΕΚΝΥ έχει αναπτύξει μηχανισμό ποιοτικού ελέγχου της ιατρικής κωδικοποίησης, με την αξιοποίηση μίας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Το πρώτο «πακέτο» των ελέγχων αφορά σε περίπου 67.000 περιστατικά από τα νοσοκομεία της Κρήτης, εκ των οποίων τα 45.000 χρειάστηκαν επανέλεγχο. Από τα 67.000 περιστατικά, μόνο το 25% είχε δηλωθεί με τη σωστή κωδικοποίηση, καλύπτοντας το 100% των ζητούμενων στοιχείων. Σε ένα ποσοστό 58% σημειώθηκαν παρατηρήσεις, ενώ αλλαγές έγιναν στο 17%.
Οι έλεγχοι κατέδειξαν ελλιπή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς (30%), έλλειψη πρακτικού χειρουργείου (25%) ή ενημερωτικού σημειώματος (< 15%), ελλιπή τεκμηρίωση της ανάγκης εισαγωγής στο νοσοκομείο (10%) κ.ά..
Σημειώνεται ότι συνολικά, έχουν τεθεί προς εξέταση 133.000 περιστατικά, εκ των οποίων τα 95.000 χρειάστηκαν επανέλεγχο. Τα αποτελέσματα του δεύτερου «πακέτου» των ελέγχων καθώς και η συνολική εικόνα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του ΚΕΤΕΚΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου.
«Καμπανάκια» υπό διερεύνηση
Από τα στοιχεία προκύπτουν «καμπανάκια», όπου το ΚΕΤΕΚΝΥ προβαίνει άμεσα στη διερεύνησή τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υψηλή θνησιμότητα σε Καρδιολογική κλινική του ΕΣΥ, που ανέρχεται στο 29%, «ένα τεράστιο ποσοστό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου. Ήδη ελέγχονται όλα τα περιστατικά, ένα προς ένα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως ισχύει.
Ένα άλλο ηχηρό «καμπανάκι» χτύπησε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μεγάλου νοσοκομείου, όπου διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 8,6% των επειγόντων περιστατικών δηλώθηκαν απανωτές αλλαγές στο σύστημα DRG, δηλαδή αλλαγές στα δεδομένα που καταγράφονταν από το εισιτήριο έως το εξιτήριο των ασθενών. Το μοτίβο αυτό παραπέμπει στη γνωστή πρακτική των άτυπων ραντεβού που προγραμματίζουν γιατροί του ΕΣΥ με πολίτες για μη επείγουσες επεμβάσεις, προκειμένου να χειρουργηθούν εκτός λίστας, μέσω των Επειγόντων στις εφημερίες.
Το σύστημα DRG εφαρμόζεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όπως Αυστραλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Αυστρία, Ελβετία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία κ.α.
Μάλιστα, το ΚΕΤΕΚΝΥ, με τα εχέγγυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταφέρει την τεχνογνωσία του στους αντίστοιχους φορείς της Μάλτας, της Κύπρου και της Σλοβενίας.