Με τη συμμετοχή ορισμένων από τους CEO των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών έγινε το δείπνο προς τιμή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της διάσκεψης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Έλον Μασκ της Tesla και ο Στηβ Σβάρτσμαν της Blackrock ήταν ορισμένοι από τους συνδαιτυμόνες του προέδρου Σι, που έλαβε τόπο στο Σαν Φρανσκίσκο.
Φιλοξενούμενο από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας και την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, το δείπνο ακολούθησε τη ημερήσια σύνοδο κορυφής του Σι με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την οποία ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως μια «από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».
Το δείπνο με τον Σι ήταν πολυαναμενόμενο για τους CEO των πιο ισχυρών εταιρειών της Αμερικής, καθώς αποτελούσε μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκ του σύνεγγυς επαφές με υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης μιας χώρας, που πέρσι έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.
Στην λίστα των υψηλών προσκεκλημένων υπήρχαν επίσης: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce Μαρκ Μπένιοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing Σταν Ντιλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της FedEx Raj Subramaniam, ο επικεφαλής της Visa Ryan McInerney, ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και άλλοι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, και τον Κουρτ Κάμπελl, τον κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Κίνα.
Ως προς την χωροταξία των καλεσμένων, ο Κουκ καθόταν δίπλα στον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι ο Μασκ παρευρέθηκε στη δεξίωση των VIP, αλλά δεν έμεινε για το δείπνο.
Συνεργάτες ή αντίπαλοι;
ο πρόεδρος Σι στην ομιλία του, πραγματοποίησε τις πιο εκτεταμένες παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησε την ομιλία του προς τον επιχειρηματικό κόσμο για να παρουσιάσει μια άποψη για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας που διαφέρει σημαντικά από αυτή του Μπάιντεν.
«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» ρώτησε ο Σι.
«Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά ως πρωταρχικό ανταγωνιστή, ως την πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική πρόκληση και ως μια απειλή που αυξάνεται, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα», είπε Κινέζος πρόεδρος.
Αντί για αντιπάλους, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα θέλει μια εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση «win-win».
Ως μέρος του γενικού μηνύματός του και ένδειξη φιλίας, ο Σι ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα στείλει πάντα στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αφού τρια από αυτά επέστρεψαν πρόσφατα στην Κίνα από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Smithsonian της Ουάσιγκτον.
«Τα πάντα από καιρό αποτελούν απεσταλμένους της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού», κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος.