Ο κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει να αναστείλει το «φρένο χρέους» και για το 2023, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό κονδυλίων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονταν από έκτακτο δανεισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ως «έκτακτη κατάσταση ανάγκης», με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. «Δεν θα αναληφθεί νέο χρέος, αλλά τα κεφάλαια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης θα ενταχθούν πλέον σε ασφαλές νομικό πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Λίντνερ. Μιλώντας στην Handelsblatt, ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι, «εάν στις αρχές του 2023, με την ενεργειακή κρίση ακόμη σε εξέλιξη, γνωρίζαμε ότι τα δάνεια που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός του 2022 δεν θα επιτρεπόταν να μεταφερθούν στο επόμενο έτος, θα είχαμε ήδη από τότε επικαλεστεί τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης».
Πρώτοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών οι Πράσινοι, για πολλούς εκ των οποίων ούτως ή άλλως αποτελεί πάγιο αίτημα η μεταρρύθμιση, ακόμη και η κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους». Ο συμπρόεδρος του κόμματος Όμιντ Νουριπούρ, μιλώντας κατά την έναρξη του Συνεδρίου των Πρασίνων, ευχαρίστησε τον κ. Λίντνερ και ζήτησε ταυτόχρονα μεταρρύθμιση του φρένου χρέους και περισσότερες επενδύσεις στο δίκτυο υδρογόνου, στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και «πράσινου» χάλυβα. «Είμαι υπέρ του φρένου χρέους. Οι άκαμπτοι ωστόσο κανόνες για το χρέος που τέθηκαν κάποτε, δεν ταιριάζουν πλέον στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων», δήλωσε ο κ. Νουριπούρ. Για την συμπρόεδρό του, Ρικάρντα Λανγκ, η απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών εγείρει ερωτήματα σχετικώς με το πώς θα αντιμετωπιστεί και τα επόμενα χρόνια το φρένο χρέους. «Το ένα είναι το ζήτημα αναστολής του, π.χ. και για τα έτη 2024 και 2025. Πρέπει τώρα να το συζητήσουμε και αυτό στο πλαίσιο της κυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, μιλώντας στην σημερινή Handelsblatt, τονίζει ότι «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί λόγοι» που συνηγορούν υπέρ της αναστολής του φρένου και για το 2024.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από την ίδια εφημερίδα, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Στο ερώτημα, με ποια εργαλεία θα πρέπει να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση γύρω από τον προϋπολογισμό, το 39% απαντά «με αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους», το 35% «με περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» και το 17% «με αναστολή του φρένου χρέους».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ