Την πόρτα της εξόδου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να δει ο Ιωάννης Λιανός, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να προτείνει για νέα πρόεδρο της τέως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ.
Η θητεία του Ιωάννη Λιανού λήγει επισήμως στις 3 Ιανουαρίου 2024, ενώ η πιθανότητα ανανέωσής της ήταν μηδαμινή μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις του ίδιου με την κυβέρνηση και δη με τον κ. Σκρέκα – όσο και με τον προκάτοχό του Άδωνι Γεωργιάδη – με αιχμή τα θέματα της ακρίβειας.
Ο κ. Λιανός είχε αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2019, αντικαθιστώντας τη Βασιλική Θάνου, ενώ η ένταση στις σχέσεις του με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν... άργησε να φανεί.
Οι... κόντρες
Ήταν τον Ιούνιο του 2022 όταν ο κ. Λιανός διατύπωσε αντιρρήσεις σχετικά με την πρόταση διορισμού της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασε στον κ. Γεωργιάδη τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω σχετικής επιστολής του προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης. Η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη ήταν άμεση, με τον ίδιο να εξηγεί πως την επιλογή του αντιπροέδρου την κάνει η κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση στον κ. Λιανό να συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης. «Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό», δήλωνε τότε ο κ. Γεωργιάδης. «Και εγώ μπορεί μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορεί να μην τους συμπαθώ τόσο πολύ, δεν είναι αυτός λόγος για να επιβάλω στον πρωθυπουργό τη δική μου άποψη», σχολίαζε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Λιανός δεν σταματούσε να διατυπώνει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την υποστελεχωμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού, ρίχνοντας κι άλλο... λάδι στη φωτιά στις σχέσεις του με το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Η ακρίβεια και αύξηση κόστους ζωής είναι το νο 1 πρόβλημα/προτεραιότητα σήμερα και εμείς περιμένουμε ακόμα να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που είχαν προγραμματιστεί για το 2021 και 2022 και για τις οποίες υπάρχουν ήδη οι πόροι. Ας περιορίσουμε επιτέλους τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ας δώσουμε, ουσιαστικά, πλέον, τα εργαλεία στις ανεξάρτητες αρχές να προχωρήσουν οι ίδιες, άμεσα, τις διαδικασίες για τις προσλήψεις που έχουν εγκριθεί και προγραμματιστεί πριν 2 έτη. Τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Ας σκεφτούμε επίσης τρόπους να ενισχύσουμε την προστασία των καταναλωτών με διαδικασίες συλλογικών διευθετήσεων και αγωγών όπως πχ στην Ολλανδία. Το εργαλείο αυτό θα συμπληρώσει τους λιγοστούς ανθρώπινους πόρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα φέρει αποτρεπτικά αποτελέσματα άμεσα», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο του 2023 ο κ. Λιανός. Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά.
Η κορύφωση δε της κόντρας μεταξύ των κ. κ. Σκρέκα και Λιανού σημειώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου με αφορμή την πορεία των ελέγχων στην αγορά. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει και αυτή να κάνει ελέγχους. Θέλουμε αποτελέσματα, δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής κάθε μέρα όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Από την στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένη πρακτική ή δεσπόζουσα θέση από εταιρείες για τις τιμές στο ράφι, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Επιπλέον και το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ και οι αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών ελέγχουν το περιθώριο κέρδους ενώ γίνεται και ηλεκτρονικός έλεγχος», δήλωνε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας σε τηλεοπτική εκπομπή, βάλλοντας κατά του κ. Λιανού.
Η αντίδραση του κ. Λιανού ήταν άμεση, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)» τόνιζε μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας πως «λόγω των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου που εφαρμόζουμε και των διαδικαστικών δικαιωμάτων των μερών, χρειάζονται αρκετοί μήνες ή έτη (ανάλογα της υπόθεσης) ερευνών, ανάλυσης και κοπιώδους διαδικασίας ενώπιον της ΕπΑντ ώστε να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις & να επιβληθούν πρόστιμα. Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίας υπόθεσης καρτέλ είναι περίπου 50 μήνες, ενώ στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τελευταία τρία έτη έχει γίνει σημαντική πρόοδος και μας παίρνει πλέον πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο αυτό». «Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους», τόνιζε μεταξύ άλλων, οδηγώντας την κόντρα στα άκρα.
Για τον διορισμό της Μαίρης Σαρπ αποφασίζει αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Για το διορισμό της Μαίρης Σαρπ έχει συγκληθεί για αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η Αϊρίν (Ειρήνη)-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων Καλαμάτας (1972) και πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1977).Διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού στο ΣτΕ, ως εισηγήτρια το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο (1985), σε σύμβουλο (1997), σε αντιπρόεδρο (2011) και σε πρόεδρο (2020). Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Β’ και στο Δ’ Τμήμα του Δικαστηρίου. Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων, με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κλπ. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, κατά το δικαστικό έτος 1995-1996, παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο Πανεπιστήμιο Paris II. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.