Η αναβάθμιση της Fitch ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» ουσιαστικά την πλήρη ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες - μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor's - που παρακολουθούν οι κορυφαίοι διαχειριστές παγκοσμίως, όπως αναφέρει η UBS.
Συνεπώς, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond (και άλλους δείκτες για τους οποίους υπάρχει η προϋπόθεση του investment grade). Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες με επενδυτική βαθμίδα και υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά χρεόγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάλυση της UBS δεν έρχεται τυχαία χρονικά, καθώς ο οίκος δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς διαπραγματευτές τους ελληνικού χρέους (primary dealers) τους οποίους θα ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ τις επόμενες εβδομάδες.
Ο ελβετικός οίκος προβαίνει σε μια ανάλυση rebalancing για να δείξει την πιθανή επίδραση από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη χρησιμοποιώντας τα holdings - θέσεις Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη και η ένταξη αυτών θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο. Η ένταξη της Ελλάδας θα σήμαινε, καταρχήν, ότι η βαρύτητα όλων των άλλων χωρών θα υποχωρήσει κατά 1% και η ονομαστική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη θα είναι περίπου στα 7,02 έτη και όταν συμπεριληφθούν στον δείκτη, αναμένεται να αυξήσουν οριακά τη συνολική διάρκειά του.
Να σημειωθεί πως το ελληνικό δεκαετές έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor's και τη Fitch αργότερα, με το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς έναντι του Bund να είναι σε μια πιο στενή ζώνη κατά περίπου 100 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι άλλων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ενώ στα ελληνικά ομόλογα εμφανίζεται πλέον μια πιο δίκαια αποτίμηση σε σχέση με τη νέα πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η UBS διατηρεί τη «bullish» θέση της ως προς αυτά, επισημαίνοντας πως το πέρασμα του ελληνικού χρέους στους κορυφαίους δείκτες ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα θα τονώσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που ακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Επιπλέον, οι θεσμικοί, οι οποίοι προηγουμένως περιορίζονταν και δεν τους επέτρεπε το καταστατικό τους, στο να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος λόγω της μη λήψης επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται πλέον να παρουσιάσουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της αναβάθμισης και των ακόμη ελκυστικών αποδόσεων.
Η UBS εκτιμά ότι η κυκλικότητα θα είναι ο βασικός «μοχλός» για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, κατά τους επόμενους μήνες. Η τρέχουσα τιμολόγηση από τις αγορές υποδηλώνει μια αυξανόμενη πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τα περιφερειακά περιθώρια συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με υψηλό beta στις πιο υψηλές διάρκειες και εάν υπάρξει περαιτέρω «ράλι» σε αυτό το επίπεδο, ως αποτέλεσμα μιας «dovish» μετατόπισης από την ΕΚΤ, τα ομόλογα της περιφέρειας θα συνεχίζουν να δέχονται μια γραμμή υποστήριξης.
Η Fitch στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης, τόνισε την ευνοϊκή δυναμική του χρέους της χώρας, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε μια «απότομη πτωτική τροχιά» και τους χαμηλούς κινδύνους πολιτικής, ως βασικούς μοχλούς αξιολόγησης για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της UBS, ο δείκτης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025. Αυτό θα αντιπροσώπευε μείωση σχεδόν κατά 60% του δείκτη δημόσιου χρέους από το υψηλό του 205% κατά την πανδημία. Αυτή η πτωτική τάση του δείκτη χρέους υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για μια ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και τη δέσμευση για διατήρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και θα κινηθεί στο 3% κατά μέσο όρο. Όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από: α) την αναμενόμενη ανάκαμψη των εισροών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% του ΑΕΠ το 2023) καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο σχέδιο RRF και REPowerEU της Ελλάδας ύψους 35,95 δισ. ευρώ, β) τη βελτίωση των οικονομικών θέσεων των νοικοκυριών (συνεχής ανάπτυξη θέσεων εργασίας και χαμηλός πληθωρισμός - με τον ΔΤΚ να υποχωρεί ξανά στο 3% ετησίως τον Νοέμβριο), και γ) τη βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος και των δημοσιονομικών.
Ως προς το τελευταίο, η UBS αναμένει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας θα παραμείνουν ισχυρές (το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 6,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο - Οκτώβριο 2023, υπεραποδίδοντας του στόχου κατά 0,4 δισ. ευρώ), συμβάλλοντας στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δείκτη χρέους. Παράλληλα, εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα φθάσει σε πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025. Κατά την ίδια, οι προσπάθειες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης της αποφυγής του ΦΠΑ και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους αποτελούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική.