Το ποσό ρεκόρ των 443,5 δισ. δολαρίων κατέβαλαν οι αναπτυσσόμενες χώρες το 2022 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πρόκειται για αύξηση 5% σε σχέση με το 2021, ενώ τα πράγματα προβλέπεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Διεθνούς Χρέους της Παγκόσμιας Τράπεζας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τις 24 φτωχότερες χώρες του κόσμου μπορεί να αυξηθεί έως και 39% το 2023 και το 2024.
«Τα επίπεδα ρεκόρ χρέους και τα υψηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στα πρόθυρα κρίσης», δήλωσε ο Ίντερμιτ Γκιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Κάθε τρίμηνο που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να περιέρχονται σε δυσχερή θέση και να αντιμετωπίζουν το δίλημμα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους ή να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τις υποδομές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι την τελευταία τριετία σημειώθηκαν 18 κρατικές χρεοκοπίες σε 10 αναπτυσσόμενες χώρες, περισσότερες δηλαδή από όσες χρεοκοπίες καταγράφηκαν αθροιστικά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Γκάνα, η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια.