Θετική για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις μετοχές της περιοχής είναι η Goldman Sachs, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις μεγάλες οικονομίες.
Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν εκπλήξει με την καθοδική τάση τους, παρόλο που η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή φανέρωσε πιο ισχυρά στοιχεία από αυτό που αναμένονταν. Στη Ευρωζώνη, τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός πληθωρισμός του Νοεμβρίου ήταν επίσης πολύ χαμηλότερος από τις προσδοκίες, με τους οικονομολόγους τους οίκου να βλέπουν περιθώρια για σημαντικά ταχύτερο αποπληθωρισμό με την εκτίμηση για τον δομικό ΔΤΚ να φτάνει χαμηλότερα από τις ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους.
Η ασθενέστερη τροχιά πληθωρισμού έχει επιφέρει αλλαγές στις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Goldman Sachs για τα επιτόκια. Πλέον αναμένουν από την ΕΚΤ να είναι η πρώτη που θα μειώσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Αύγουστο - και οι δύο κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση. Παράλληλα, αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed στο τρίτο τρίμηνο του 2024 (από το 4ο τρίμηνο που ανέμεναν νωρίτερα), αλλά ο συνδυασμός ισχυρών δεδομένων ανάπτυξης - αγοράς εργασίας και πιο σταθερού πληθωρισμού υποδηλώνει ότι οι μεγάλες μειώσεις δεν είναι πολύ κοντά χρονικά.
Μια ταχύτερη πτώση των επιτοκίων με βελτιωμένο μείγμα ανάπτυξης - πληθωρισμού υποστηρίζει τα χαρτοφυλάκια 60 - 40, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην πραγματικότητα, με την ανάπτυξη να διατηρείται σε καλά επίπεδα, ο χαμηλότερος πληθωρισμός και οι προσδοκίες για αυτόν ενίσχυσαν τις μετοχές - με τη συσχέτιση κυκλικών έναντι αμυντικών και breakevens είναι αυτή τη στιγμή η πιο αρνητική από τις αρχές του 2000 κάτι που καταγράφηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη πρόσφατα.
Αυτό το σενάριο Goldilocks είναι επίσης πιθανό, να είναι πιο υποστηρικτικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αφού υποαπέδωσαν έναντι των ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής αύξησαν τον στόχο για τον STOXX 600 στις 470, 480 και 500 μονάδες (από 450, 460 και 480) και έθεσαν «OW» σύσταση στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων - ενώ «OW» είναι για την Ασία (εκτός Ιαπωνία) σε τρίμηνη βάση και «OW» για την Ιαπωνία για όλο το έτος.