Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας (FINMA) θέλει να συζητήσει τη δυνατότητα ανάκτησης μπόνους που έλαβαν τραπεζίτες, ως μέρος των ισχυρότερων εξουσιών που έλαβε μετά την κατάρρευση της Credit Suisse και την πώληση της στην UBS.
«Το ερώτημα είναι στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθεί τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της FINMA, Μαρλέν Άμσταντ, στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende, όταν ρωτήθηκε για το δικαίωμα να ζητήσει κανείς την επιστροφή των μπόνους.
«Η υπόθεση της Credit Suisse δείχνει ότι για δεκαετίες η τράπεζα είχε υποστεί ζημίες και ταυτόχρονα πλήρωνε υψηλά μπόνους», ανέφερε η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου, σύμφωνα με το Reuters.
«Χρειαζόμαστε λοιπόν μια καλύτερη νομική βάση, ώστε η FINMA να μπορεί να παρεμβαίνει νωρίτερα και πιο συστηματικά», πρόσθεσε η Άμσταντ.
Η FINMA έχει ήδη ζητήσει ισχυρότερες εξουσίες για την επίβλεψη των τραπεζών στο μέλλον, αφού δέχθηκε πυρά για τη χλιαρή απόκρισή της στα αυξανόμενα προβλήματα στην Credit Suisse πριν από το κραχ της τράπεζας τον Μάρτιο.
Η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη δυνατότητα έκδοσης προστίμων, δημοσίευσης λεπτομερειών των διαδικασιών επιβολής τους και αύξησης της λογοδοσίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θεσπίζοντας ένα σύνολο κανόνων που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ευθύνες για ανώτερα στελέχη - αντικατοπτρίζοντας ένα πλαίσιο που υιοθετήθηκε στη Βρετανία.
Η FINMA δεν μπορεί επί του παρόντος να ασκήσει αυτές τις εξουσίες, με την απόφαση για το αν θα τις ασκήσει στο μέλλον να είναι θέμα του ελβετικού κοινοβουλίου, δήλωσε η Άμσταντ, ο οποία ηγείται του εποπτικού οργανισμού από το 2021.
«Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα χρήματα παίζουν ρόλο», είπε στην εφημερίδα. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόστιμα και για αυτό χρειαζόμαστε τα κατάλληλα κίνητρα όσον αφορά τις αποδοχές των στελεχών», ανέφερε.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η εξουσία δημοσιοποίησης των διαδικασιών της FINMA στο μέλλον θα βοηθούσε επίσης.
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images