Βαρόμετρο οι εκπτώσεις στα περισσότερα πράσινα τιμολόγια – Τι πρέπει να προσέξετε

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρόμετρο οι εκπτώσεις στα περισσότερα πράσινα τιμολόγια – Τι πρέπει να προσέξετε
Γενναίο κούρεμα έως και 36% στις τελικές τιμές εξασφαλίζουν τον Ιανουάριο τα discount αρκετών εταιρειών. Στην περίπτωση πέντε παρόχων, προϋπόθεση η εκπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού.

Γενναίο «κούρεμα», που φτάνει έως και το 36%, προκάλεσαν τον Ιανουάριο στις τελικές τιμές των περισσότερων πράσινων προϊόντων για νοικοκυριά, οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες. Ως συνέπεια, αν δεν υπήρχαν αυτά τα discount, τότε θα καταγραφόταν μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην «πρεμιέρα» των ειδικών προϊόντων ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν δεν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις, τότε η μέση τιμή όλων των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωνόταν στα 17,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα ήταν 14% περίπου υψηλότερη από τον μέσο όρο των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι εταιρείες – και ο οποίος κινείται στα 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σημαντική επίσης διαφοροποίηση θα υπήρχε και στη μέγιστη διαθέσιμη τιμή πράσινου τιμολογίου, η οποία θα διαμορφωνόταν στα 22,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 19,8 λεπτά ανά kWh που ήταν πραγματικά. Μικρή πάντως θα ήταν η διαφοροποίηση στο πιο οικονομικό πράσινο τιμολόγιο, στα 14 από 13,6 λεπτά ανά kWh. Κι αυτό γιατί ο δεύτερος φθηνότερος προμηθευτής στο ειδικό προϊόν δεν περιλαμβάνει έκπτωση.

Δύο είδη εκπτώσεων

Έκπτωση στο πράσινο τιμολόγιο παρέχουν τον Ιανουάριο έξι προμηθευτές. Από αυτούς, μόνο η ΔΕΗ προσφέρει discount χωρίς κάποια προϋπόθεση, το οποίο δηλαδή θα λάβουν όλοι οι πελάτες της, χωρίς καμία προϋπόθεση. Αν δεν υπήρχε πάντως το discount, τότε η τελική τιμή για το Γ1 θα διαμορφωνόταν στα 16,83 λεπτά, από 13,63 λεπτά ανά kWh που είναι.

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι πέντε προμηθευτές παρέχουν discount με τη μορφή έκπτωσης συνέπειας. Επομένως, το «κούρεμα» θα ισχύσει μόνο για τους πελάτες των πέντε εταιρειών, που θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη κι αν εξαιρεθούν οι συστηματικοί μπαταχτσήδες, μία σημαντική μερίδα οικιακών καταναλωτών δεν πληρώνει τους λογαριασμούς μέχρι την ημερομηνία λήξης, επειδή απλώς το ξεχνάει. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου προμήθειας, το ποσοστό των… ξεχασιάρηδων κινείται στα επίπεδα του 35% των νοικοκυριών.

Τροποποίηση του discount

Υπενθυμίζεται ότι είτε παρέχεται με προϋποθέσεις είτε όχι, η έκπτωση μπορεί να εφαρμόζεται αποκλειστικά στη βασική χρέωση των πράσινων τιμολογίων. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασική χρέωση και εκπτώσεις αποτελούν τις δύο από τις τρεις συνιστώσες που καθορίζουν την τελική χρέωση στα ειδικά προϊόντα.

Η 3η συνιστώσα είναι ο μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος προκαλεί μία προσαύξηση στη χρέωση, αν η χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα κινηθεί πάνω από ένα επίπεδο, το οποίο θα ορίσει κάθε προμηθευτής. Επίσης, στα τιμολόγια αυτά μπορεί να εφαρμόζεται και πάγιο, έως 5 ευρώ τον μήνα.

Όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ για τα πράσινα τιμολόγια, και εξειδίκευσε στην πορεία η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η έκπτωση μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα. Μάλιστα, η τιμή της θα πρέπει να ανακοινώνεται έως την 1η κάθε μήνα εφαρμογής, δηλαδή μαζί με την τελική χρέωση.

Η δυνατότητα τροποποίησης του discount σε μηνιαία βάση σημαίνει πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο στα πράσινα τιμολόγια, αποτυπώνουν μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα την εμπορική εταιρεία κάθε εταιρείας σε σχέση με το ειδικό προϊόν. Κι αυτό γιατί αναπροσαρμόζοντας την έκπτωση, κάθε πάροχος μπορεί από μήνα σε μήνα να αυξάνει ή να μειώνει το «κούρεμα» της τελικής χρέωσης.

Επομένως, δεν είναι απίθανο κάποια εταιρεία (ή εταιρείες) να αλλάξουν τις εκπτώσεις τους για τον Φεβρουάριο. Κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα να αλλάξει η κατάταξη των προμηθευτών στο πράσινο τιμολόγιο (από τη φθηνότερη, στην ακριβότερη).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Η ατζέντα του 2024 για έργα - ορόσημα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Έρχεται e-εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών από ΡΑΑΕΥ – Πώς θα λειτουργεί

Ρεύμα: «Παράθυρο» για φθηνότερα σταθερά συμβόλαια – Αργεί η προσαρμογή στα «έγχρωμα» τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider