Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ΔΕΝ είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ΔΕΝ είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο...
Η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει προκύψει μετά την εποχή covid, τις εμπόλεμες συρράξεις αλλά και τα φαινόμενα έντονης κερδοσκοπίας είναι η βασικότερη αιτία ξεσηκωμού των αγροτών.

Τον τελευταίο χρόνο αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει προκύψει μετά την εποχή covid, τις εμπόλεμες συρράξεις αλλά και τα φαινόμενα έντονης κερδοσκοπίας είναι η βασικότερη αιτία ξεσηκωμού των αγροτών. Αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων έχουν φέρει τους αγρότες σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να καλύψουν αυτά τα αυξημένα κόστη και να βγάλουν τελικά το απαιτητό κέρδος.

Μέσα σε όλη αυτή την «αναμπουμπούλα» έρχεται και η απαίτηση εφαρμογής μια πιο φιλοπεριβαλλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η οποία προσθέτει κόστη στο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα σε αρκετά κράτη μέλη (όπως και στην Ελλάδα) μειώνονται οι αγροτικές ενισχύσεις.

Εκτός των παραπάνω, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της προσφοράς γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Οι αγρότες λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους και δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες εισαγωγές.

Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη;

Στην Ολλανδία, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά 50%. Οι αγρότες φοβούνται ότι η μείωση αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.

Στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αγρότες από τις εισαγωγές φθηνών γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τα εμπόδια που θέτει στην αγροτική παραγωγή.

Στην Ελλάδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων. Επίσης, ζητούν αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων για να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Επίσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην χώρα μας από 1/1/2023 είναι καθημερινό θέμα συζήτησης στις τάξεις των αγροτών.

Γιατί όμως;

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της ΚΑΠ για διάφορους λόγους. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

Αύξηση του κόστους παραγωγής: Η ΚΑΠ παρέχει οικονομικές ενισχύσεις στους αγρότες, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη.
Μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων: Η ΚΑΠ δεν παρέχει καμία προστασία στους αγρότες από τις χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις εισαγωγές φθηνών γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη γεωργία: Η ΚΑΠ περιλαμβάνει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της γεωργίας. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι πολύ απαιτητικοί και οδηγούν σε αυξημένα κόστη και περιορισμούς.
Διοικητική πολυπλοκότητα: Η ΚΑΠ είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα με πολλές διαφορετικές μορφές ενίσχυσης. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η ΚΑΠ είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί και να εφαρμοσθεί και ότι απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να την ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.

Στη χώρα μας δε, οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις συνεχόμενες αλλαγές προσώπων επιβεβαιώνουν αυτή τη πολυπλοκότητα και την ανεπαρκή ετοιμότητα που μάλλον ήταν η χώρα μας για όλες αυτές τις αλλαγές.

Ας ελπίσουμε το 2024 να δούμε βήματα προόδου σε όλη την Ευρώπη προς όφελος του αγροτικού κόσμου, σε αντίθετη περίπτωση προετοιμαστείτε για ένα πολύ ακριβό «πιάτο» στο τραπέζι μας...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O άγνωστος πόλεμος για την αγροτική γη διεθνώς!

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider