Η Σαουδική Αραβία σχεδόν διπλασίασε την αρχική της εκτίμηση για την αξία των ορυκτών της πόρων μετέδωσε το CNBC. Οι εκτιμήσεις για τα ανεκμετάλλευτα ορυκτά αποθέματα του βασιλείου αυξήθηκαν από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχαν προβλεφθεί το 2016, σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Ορυκτών Πόρων και Βιομηχανίας Bandar Al Khorayef. Οι πόροι αυτοί περιλαμβάνουν χρυσό, χαλκό, φωσφορικά άλατα και είναι νέες πηγές πλούτου που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την είδηση, είναι πραγματικά αποτέλεσμα όσων έχουμε κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Al Khorayef στο CNBC την Τετάρτη από το Future Minerals Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι στο ετήσιο φόρουμ θα υπογραφούν συμφωνίες ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
«Η αναμόρφωση του τελευταίου επενδυτικού νόμου έδωσε ώθηση σε πολλές επενδύσεις, ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι περίπου 4.500», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο Σαουδάραβας υπουργός.
Η Σαουδική Αραβία έχει επικεντρωθεί σε 33 νέες περιοχές εξερεύνησης για εξόρυξη και σκοπεύει να χορηγήσει σε ξένους επενδυτές περισσότερες από 30 άδειες εξερεύνησης το 2024. Το αυξημένο ενδιαφέρον της χώρας για επενδύσεις στην εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών και την έκδοση αδειών σε ξένους επενδυτές αποτελεί μέρος του προγράμματος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, μιας πρωτοβουλίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman προκειμένου η οικονομία του βασιλείου να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας . Τα ορυχεία θεωρούνται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση ως ο τρίτος βιομηχανικός πυλώνας που θα ενισχύσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.