Τρόφιμα και εκλογές: Οι φετινές κάλπες θα εντείνουν την επισιτιστική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόφιμα και εκλογές: Οι φετινές κάλπες θα εντείνουν την επισιτιστική κρίση
Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να κατέλθουν φέτος στις κάλπες ενώ αμφίρροπες εκλογικές μάχες θα «στηθούν» σε 70 χώρες.

Οι εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2024 σε παγκόσμια κλίμακα ενδέχεται να εκτροχιάσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση τροφίμων μακροπρόθεσμα και να προκαλέσουν αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως σε επίπεδο προσφοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD). Οι αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις κατά το κρίσιμο έτος του 2024 που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, θα προκαλέσουν σειρά προβλημάτων με κυριότερο την επισιτιστική ασφάλεια, όπως τονίζει ο Αλβάρο Λάριο, πρόεδρος του IFAD, μιλώντας στο CNBC.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Σχεδόν οι μισές νέες κυβερνήσεις στον κόσμο θα αναδειχθούν μέσα από εκλογές», υπογράμμισε ο Λάριο τη Δευτέρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Αυτό θα αυξήσει την πόλωση και θα έχει συνέπειες στην αγορά τροφίμων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να ψηφίσουν φέτος ενώ εκλογικές μάχες θα «στηθούν» σε 70 χώρες. Στο μυαλό των ψηφοφόρων κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν η οικονομία και οι συνεχείς συγκρούσεις σε διεθνή κλίμακα, καθώς και θέματα όπως η πράσινη μετάβαση και οι επιπτώσεις της σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, το λεγόμενο "greenlash" έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο, υπονομεύοντας τα ήδη επισφαλή συστήματα τροφίμων. «Γίνεται πιο περίπλοκο επειδή βλέπουμε πολλούς από τους παραγωγούς μικρής κλίμακας γεωργίας στην Ευρώπη, για παράδειγμα, να επηρεάζονται από αυτή τη μετάβαση και δυσκολεύονται να τη χρηματοδοτήσουν. Έτσι, όλο θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα», πρόσθεσε.

Παρά την πολυπλοκότητα, ο ρόλος οργανισμών όπως το IFAD είναι να «συνεχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας, όπως οι δράσεις που στηρίζουν και δίνουν κίνητρα για περισσότερη τοπική παραγωγή τροφίμων, μεγαλύτερη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών και περαιτέρω διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Ο κ. Λάριο εκτιμά ότι τέτοιες επενδύσεις έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων. «Με τον αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων και της γενικευμένης αστάθειας, είναι πολύ σαφές ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ειδικά εάν δεν επιλύσουμε την ρίζα των προβλημάτων» επεσήμανε και επικαλούμενος στοιχεία της UNICEF, συμπλήρωσε πως περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια ή αδυνατεί να έχει αξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα γερμανικά τρακτέρ στους δρόμους: Aυτή είναι η πραγματική αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» των τρακτέρ οι αγρότες - Στην τελική ευθεία για τα μπλόκα

Αυγενάκης: Στόχος μας να ξανανιώσουν ασφαλείς οι αγρότες της Θεσσαλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider