Τουρκία: Στο 45% τα επιτόκια - Έγινε το «8x8» με νέα αύξηση 250 μονάδων βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στο 45% τα επιτόκια - Έγινε το «8x8» με νέα αύξηση 250 μονάδων βάσης
Τουρκία σημαία
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 250 μονάδες βάσης στο 45%, εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης κατά του διψήφιου πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 250 μονάδες βάσης στο 45%, εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης κατά του διψήφιου πληθωρισμού. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πλησιάζουν τον Μάρτιο, όπως εκτιμά το CNBC.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο, ενώ η λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ νωρίτερα τον Ιανουάριο, στις 30 προς 1 για πρώτη φορά. Η λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε στο «8χ8» από τις εκλογές του Μαΐου 2023 με την Άγκυρα να παλεύει με ένα δραματικά αποδυναμωμένο νόμισμα, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης για τους Τούρκους πολίτες. Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πεισματικά χαλαρή νομισματική πολιτική που επί χρόνια ακολουθούσε η κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» 8% για την μετοχή της Tesla μετά τα αποτελέσματα δ' τριμήνου

Κίνα: Η εικόνα της ΕΕ «διακυβεύεται» έπειτα από νέα μέτρα προστατευτισμού

Γερμανία: Ρεκόρ μόνιμων κατοίκων, στα 84,7 εκατομμύρια ο πληθυσμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider