Νέο 10ετές ομόλογο εκδίδει η Ελλάδα, την Τρίτη.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε έξι οίκους και συγκεκριμένα σε Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale.
Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση των πρώτων 2,5 - 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 που έχει ορίσει ως φετινό στόχο.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2024, μέσω νέας έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου.
Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο «τεστ» της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την έκδοση νέου τίτλου. Τελευταία, η BofA εκτίμησε ότι το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του Bund θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα επίπεδα μεταξύ των Bonos (ισπανικό ομόλογο) και των PGBs (πορτογαλικό ομόλογο), αναμένοντας μια ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από αυτό το σημείο και πιο συγκεκριμένα κατά 30 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ φέτος αφορά σε άντληση 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ένα συνδυασμό έκδοσης βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το όριο 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και κάτω από τα πιο συντηρητικά σενάρια. Σε αυτή τη βάση, καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και πλέον εξαρτάται από τις αγορές για τον δανεισμό της, αποκτούν εξαιρετική σημασία οι δυνάμει νέες αναβαθμίσεις που θα αποσπάσει.
Στο δημοσίευμά του για τα ελληνικά σχέδια έκδοσης ομολόγου, το Bloomberg επισημαίνει πως «η Ελλάδα προχωρά το σχέδιό της να πουλήσει το πρώτο της ομόλογο από όταν έλαβε την επενδυτική βαθμίδα», ενώ επικαλούμενο δήλωση ανώνυμης πηγής τον Δεκέμβριο υπενθυμίζει ότι η χώρα θέλει να μειώσει το καθαρό της χρέος, βάζοντας ως στόχο το 152% του ΑΕΠ για το 2024, από 160% πέρυσι.