Μια έκφραση που αναπαράγεται συχνά είναι ότι «ο πρωτογενής τομέας παράγει ΜΟΝΟ το 3,6% με 4% του εθνικού ΑΕΠ». Αλήθεια πόσο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι το ποσοστό αυτό; Και τι τελικά θα γίνει αν συνεχίζει να συρρικνώνεται ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας;
Το ποσοστό αυτό αναφέρεται χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα στους άλλους κλάδους της οικονομίας... Αν προστεθεί το ποσοστό όλων αυτών που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία το υπολογιζόμενο ΑΕΠ φτάνει πολύ πιο ψηλά και μπορεί τελικά να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 20%!
Οι κύριοι κλάδοι που συνδέονται με την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και τις υπηρεσίες είναι:
Μεταποίηση τροφίμων: Η μεταποίηση τροφίμων είναι ο κυριότερος κλάδος που συνδέεται με την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και τις υπηρεσίες.
Βιομηχανία: Η βιομηχανία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος που συνδέεται με τη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και τις υπηρεσίες
Υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες είναι ο τρίτος σημαντικότερος κλάδος που συνδέεται με την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες
Η συμβολή των κλάδων που συνδέονται με την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και τις υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία είναι σημαντική.
Με απλά λόγια με τους αγρότες συνδέονται πολλές επιχειρήσεις και όχι μόνο ο τελικός καταναλωτής. Εταιρείες παραγωγής και πώλησης λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, μεταφορικές εταιρείες (Logistics), εταιρείες παροχής υπηρεσιών (σύμβουλοι, φορείς πιστοποίησης, λογιστές), εταιρείες μεταποίησης τροφίμων που σίγουρα δε θα μπορούσαν να δουλέψουν μόνο με εισαγόμενες πρώτες ύλες… και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το προσωπικό που απασχολούν αυτές και πως τελικά συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.
Οι κλάδοι αυτοί συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Πόσο ακριβώς μπορεί να φτάσει το ποσοστό αυτό; Η ΕΛΣΤΑΤ θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες απαντήσεις σίγουρα...
Photo: Getty Images