Στις αλλαγές που επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στις τιμές στο ράφι αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να κινηθούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, κ. Καλφούντζος Παναγιώτης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργανώνουν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ HELEXPO, παράλληλα με την AGROTICA.
Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο με στρατηγική πλεονεκτήματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο κλάδος λειτουργεί σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ποιότητα, όπως εξήγησε, και αυτή θα πρέπει να αναδειχθεί ώστε ο παραγωγό να είναι κερδισμένος. Αυτός είναι και ο στόχος του συνεταιρισμού ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα των ποσοτήτων σε συνδυασμό με την ποιότητα ώστε να δώσει κίνητρο στις βιομηχανίες να πληρώσουν έξτρα τον παραγωγό.
Ο κ. Καλφούτζος επεσήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός και η νέα τεχνολογία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι με τις μαζικές αγοράς έχει επιτευχθεί μείωση που υπερβαίνει το 15%. Όπως σημείωσε, τα μηνύματα για την γεωργία ακριβείας είναι πολύ ενθαρρυντικά και τόνισε ότι ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να εντάξει τις νέες τεχνολογίες ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνεταιρισμός έχει ήδη αναπτύξει σχετικό μηχανισμό για τα μέλη του με χάρτες με όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των παραγωγών, οι οποίες παρακολουθούνται από γεωπόνους. «Τα συλλογικά σχήματα αποτελούν μονόδρομο αρκεί οι παραγωγοί να το αντιληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, διαφορετικά το μέλλον θα είναι δυσοίωνο».
Οι αλλαγές στην ΚΑΠ
Αναφορικά με τις αλλαγές στην ΚΑΠ, ο κ. Καλφούντζος επεσήμανε ότι ακόμη την επεξεργάζονται στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕ και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστός ο τρόπος κατανομής των επιδοτήσεων. «Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς οι παραγωγοί πρέπει να καλλιεργήσουν για δεύτερη χρονιά τα κτήματα χωρίς να γνωρίζουν τις δράσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν», σημείωσε ενώ υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη και η επιλογή πολλών οικολογικών σχημάτων (στην Ελλάδα υπάρχουν 12 με 13), κάτι το οποίο όπως είπε πρέπει να διορθωθεί. Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι αδιανόητο να έχουν πριμοδοτηθεί προϊόντα για τα οποία δεν έχει γίνει προγενέστερη επεξεργασία (π.χ κινόα κλπ) και όχι προϊόντα που στέκονται στην παγκόσμια αγορά.
«Η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί και σε όλη την Ευρώπη και αυτό έχει να κάνει ευρύτερα με την ΚΑΠ, με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες όπου θελήσαμε να πάμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη την οποία προφανώς και επιθυμούμε χωρίς όμως να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πολιτικές», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας, οι οποίες δημιουργούν στρέβλωση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί ολικός επανασχεδιασμός εθνικός και ευρωπαϊκός, υπογράμμισε.
Η Θεσσαλία μετά από τον «Daniel»
Αναφερόμενος στην εικόνα της Θεσσαλίας και στην κατάσταση των αγροτών μετά από τον Daniel, ο κ. Καλφούτζος επεσήμανε ότι η περιοχή έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα και 180.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό. Όπως σημείωσε, έχει καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν καταγραφές και να υπάρξουν λύσεις, έχει δοθεί και το ποσόν των 2.000 ευρώ από την κρατική αρωγή καθώς και οι προκαταβολές σε καλλιέργειες και ασκείται πίεση από την πλευρά του συνεταιρισμού να ανακοινωθούν και τα οριστικά ποσά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στο να δώσει λύσεις αναφορικά με τα θέματα που έχουν τεθεί όπως είναι τα πλημμυρισμένα χωράφια, ο πάγιος εξοπλισμός κ αι τα αρδευτικά δίκτυα.
Οι τιμές στο ράφι και τα κόστη παραγωγής
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των τιμών στο ράφι για τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία μαζί με το κόστος παραγωγής αποτελούν κάποια από τα βασικά θέματα των κινητοποιήσεων, ο κ. Καλφούντζος σημείωσε ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενώ υποστήριξε ότι έχει αναπτυχθεί ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς όπου 3-4 σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές, ενώ παράλληλα, οι βιομηχανίες είναι έτοιμες σε κάθε κρίση να πιέσουν τους παραγωγούς ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.