Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο σημείωσε τον Ιανουάριο ο τουρκικός πληθωρισμός με άνοδο 65% σε ετήσια βάση και 6,7% σε μηνιαία βάση από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε κατά 64,86% ετησίως, ελαφρώς αυξημένος από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12% και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος κλάδος που παρουσίασε μηνιαία πτώση τιμών, με -1,61%.
Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, αυξήθηκαν μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.
Οι μηνιαίες αυξήσεις, λένε οι οικονομολόγοι, προέρχονται από μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό που όρισε η κυβέρνηση της Τουρκίας για το 2024. Ο κατώτατος μισθός για το έτος αυξήθηκε στις 17.002 τουρκικές λίρες (556,50 δολάρια) το μήνα, μια αύξηση 100% από τον Ιανουάριο του 2023.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη εκστρατεία μείωσης του πληθωρισμού, πραγματοποιώντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, για συνολικά 3.650 μονάδες βάσης. Η τελευταία αύξηση της τράπεζας, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.
Η πιο συμβατική προσέγγιση ακολουθεί αρκετά χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα αρνήθηκε να αυστηροποιήσει τα επιτόκια παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.