Σε υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων.
Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έτσι ώστε να μην υπάρξουν πολύ σύντομα προσαρμογές στην νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με συνέντευξή της στους Financial Times.
«Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», τόνισε Σνάμπελ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε φάση παύσης των αυξήσεων ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν εάν ο πληθωρισμός και η εξέλιξη των μισθών θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.
«Τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι το τελευταίο μίλι μπορεί να είναι το πιο δύσκολο», προειδοποίησε.
«Θα υποστήριζα ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση όπου η προσαρμογή και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα σημαντική, επειδή όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων», εξήγησε η κεντρική τραπεζίτης.
Υποστηρίζοντας ότι η «αιχμή της μετάδοσης» μάλλον έχει περάσει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε το 2,9%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».
«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική για το τελευταίο μίλι», επεσήμανε. «Αυτό είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών».
Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς να επιταχύνουν τη χαλάρωση μόλις αρχίσει. Η Σνάμπελ, ερωτηθείσα σχετικά με το πού μπορεί να είναι ο ουδέτερος ρυθμός της οικονομίας, είπε ότι η δυσκολία προσδιορισμού αυτού υποδηλώνει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται», απάντησε. «Αυτό σημαίνει ότι, μόλις αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια –και όπως είπα, δεν είμαστε ακόμη εκεί– πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά με μικρά βήματα. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να σταματήσουμε στην πορεία μας, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος».