Νέα λύση επί τάπητος για «πράσινο ρεύμα» στη βιομηχανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα λύση επί τάπητος για «πράσινο ρεύμα» στη βιομηχανία
Υπό εξέταση από το ΥΠΕΝ η επιδότηση των παραγωγών ΑΠΕ, που έχουν συμβληθεί με βιομηχανικούς καταναλωτές, ώστε να προσθέσουν μπαταρίες στα έργα τους. «Παράθυρο» και για προτεραιοποίηση των συγκεκριμένων «πράσινων» σταθμών.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η υλοποίηση των διμερών συμβάσεων που έχουν συνάψει εγχώριες βιομηχανίες με παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς τα «πράσινα» PPAs θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να «κλειδώσουν» για αρκετά χρόνια -και σε προσιτά επίπεδα- σημαντικό μέρος του ενεργειακού τους κόστους.

Μάλιστα, καθώς όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο τα επόμενα χρόνια των δικαιωμάτων ρύπων, η υλοποίηση των «πράσινων» PPAs αποτελεί για τις βιομηχανίες όρο οικονομικής επιβίωσης, ώστε να εξασφαλίσουν πως τα κόστη τους δεν πρόκειται να εκτιναχθούν. Επομένως, δεν θα ήταν υπερβολικό να εκτιμηθεί πως τυχόν «ναυάγιο» μεταφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις σε κίνδυνο για λουκέτο.

Υπενθυμίζεται πως συμφωνίες για ηλεκτροδότηση με «πράσινο» ρεύμα έχει μεταξύ άλλων υπογράψει η ΔΕΗ με τη Viohalco και την ΤΙΤΑΝ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν πως οι αντίστοιχοι σταθμοί ΑΠΕ θα είναι έτοιμοι να τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2025.

«Αγκάθι» στην ενεργοποίηση αυτών των συμβάσεων αποτελεί το γεγονός ότι πολλά από τα εμπλεκόμενα «πράσινα» έργα δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα, γεγονός το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να δρομολογηθεί η κατασκευή τους. Επομένως, αναζητείται η κατάλληλη λύση που θα επιτρέψει να ξεμπλοκάρει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μονάδων και η οποία παράλληλα θα «κουμπώσει» με τα μέτρα τα οποία προωθούνται για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου».

Επιδότηση μπαταριών

Υπενθυμίζεται ότι ένα από αυτά τα μέτρα είναι να επιβληθούν ενισχυμένοι «κόφτες» στην παραγωγή (περιορισμοί έγχυσης) όσων έργων ΑΠΕ εξασφαλίσουν από εδώ και στο εξής σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα. Ωστόσο, καθώς όταν συμφωνήθηκαν οι συμβάσεις δεν ελήφθη υπόψη αυτό το νέο δεδομένο -όπως είναι φυσικό- αυτό θα είχε συνέπεια στην τιμή που κλείδωσαν τα PPAs. Κάτι που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η τιμή τους, καθιστώντας τα τελικά μη ανταγωνιστικά για τη βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί ΑΠΕ, ώστε να προσθέσουν μπαταρίες «πίσω από τον μετρητή» στο χαρτοφυλάκιο των μονάδων τους που εμπλέκεται στα «πράσινα» PPAs.

Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα όσες «πράσινες» κιλοβατώρες δεν τροφοδοτούν απευθείας στις βιομηχανίες -λόγω των ενισχυμένων περιορισμών έγχυσης- να αποθηκεύονται στις μπαταρίες, αντί απλώς να περικόπτονται από το ηλεκτρικό σύστημα.

Διπλό όφελος

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια λύση θα ήταν διπλά ωφέλιμη για τη βιομηχανία, καθώς η ύπαρξη των μονάδων αποθήκευσης θα επέτρεπε να γίνεται πιο εύκολα (και σε μικρότερο κόστος) η προσαρμογή της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στις ανάγκες των εργοστασίων για σταθερή τροφοδοσία με ρεύμα. Η εναλλακτική λύση (που έως τώρα ήταν η μοναδική διέξοδος) θα ήταν αυτό να γίνεται με την κατάλληλη αγοραπωλησία ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός το οποίο όμως αυξάνει εμμέσως το κόστος του «πράσινου ρεύματος» για τις βιομηχανίες.

Για τη μείωση αυτού του έμμεσου κόστους (που ονομάζεται κόστος διαμόρφωσης), το ΥΠΕΝ είχε υποβάλει στην Κομισιόν ένα σχήμα επιδότησής του – το λεγόμενο Green Pool. Ωστόσο, καθώς το σχήμα αυτό έχει απορριφθεί από την Κομισιόν (προς ώρας ανεπίσημα), η επιδότηση των μπαταριών θα «απαντούσε» και σε αυτό το πρόβλημα.

Βέβαια, ένα μέτρο επιδότησης μπαταριών, για τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας, θα χρειαζόταν επίσης την έγκριση της Κομισιόν. Επομένως, στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό προκριθεί τελικά από το ΥΠΕΝ, και πάλι θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Βρυξελλών.

Προτεραιοποίηση των μονάδων

Μία ακόμη περιπλοκή που προβληματίζει το ΥΠΕΝ είναι το κατά πόσο τα μέτρα διεύρυνσης του ηλεκτρικού «χώρου» θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή δυναμικότητα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν όρους σύνδεσης τα έργα ΑΠΕ που εμπλέκονται στα «πράσινα» PPAs.

Για αυτό τον σκοπό, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προτεραιοποιηθεί η πρόσβαση αυτών των μονάδων στο ηλεκτρικό σύστημα, παρακάμπτοντας άλλα έργα που αυτή τη στιγμή προηγούνται (με βάση τη σειρά προτεραιότητας για την εξέταση των σχετικών αιτήσεων) ή προβλέπεται να εξεταστούν παράλληλα.

Είναι ενδεικτικό ότι μία κρίσιμη μάζα των έργων ΑΠΕ που εμπλέκονται σε ανάλογες συμβάσεις βρίσκονται στην Ομάδα Β της σειράς προτεραιοτήτων. Ωστόσο, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης συρρίκνωσης του ηλεκτρικού «χώρου», ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση των έργων της πρώτης Ομάδας στη σειρά προτεραιοτήτων. Επίσης, αν δεν αλλάξει η σειρά προτεραιότητας, οι αιτήσεις στην Ομάδα Β θα εξετάζονται εναλλάξ με αυτές της Ομάδας Γ, καθυστερώντας έτι περαιτέρω την ωρίμανση των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαταρίες: 48 έργα συνεχίζουν στον διαγωνισμό – Μεγάλοι παίκτες της αγοράς στους φιναλίστ

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 2% στις χρεώσεις με την «πρεμιέρα» των έγχρωμων τον Ιανουάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider